Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Обмислят нови големи строежи в Борисовата градина

Дата: 29.04.2005

Открит басейн и футболно игрище може да има срещу БНР още тази или другата година, обеща Софиянски

Плановете на столичния кмет Стефан Софиянски за строеж на спортни съоръжения в Борисовата градина се разрастват. След като първоначално обяви, че ще вдига огромна спортна зала до стадион "Юнак", вчера градоначалникът добави и намерения да се построят открит басейн с олимпийски размери и футболно игрище срещу БНР.

Залата ще има капацитет между 6000 и 8000 места. Според изискванията за лицензиране на спортните зали обаче трябва да се осигурят и места за паркиране - минимум 25% от капацитета. Това означава между 1250 и 2000 паркоместа. Засега обаче там общината планира само паркинг за 400 места на 3 нива. Откритият басейн и футболното игрище пък ще бъдат построени от общинската фирма "Спортна София" до края на тази или началото на другата година, съобщи още Софиянски.

Преди половин година се разбра, че общината подготвя устройствен план на Борисовата градина. Граждански сдружения тогава протестираха, че планът ще даде възможност да се строи в парка. Според общината по този план трябва да се строят само спортни, атракционни обекти и паркинги. Той обаче не мина в СОС и беше върнат за преработване. Има и решения целият парк да бъде обявен за публична общинска собственост без държавните имоти. С това трябва да се забранят окончателно строежите. Такова предложение има в СОС, но на два пъти не беше гласувано.

Японската корпорация "Тайсей" започна строежа на метростанцията при стадион "Юнак". През септември под земята ще влезе специална машина, която ще прокопае тунел за метрото до ЦУМ. Той ще мине под Перловската река на дълбочина от 22 м, обясни шефът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев. Според него няма да бъдат засегнати зелените площи, а всички отсечени при строежа на станциите дървета са описани и ще бъдат възстановени.

Перонът на метростанцията при стадион "Юнак" ще бъде под паркинга. Първоначалният проект над станцията да има стъклен купол е бил заменен с идеята за японска градина със специфични растения, които ще бъдат дарени от японското посолство.

Пресъхналото езеро до Паметника на съветската армия ще бъде възстановено заедно с растенията и дърветата около него, след като бъде завършена метростанцията при СУ. Входовете на подлеза ще се използват и като входове на метрото. Между подлеза на СУ и този на Орлов мост ще има подземен подвижен тротоар от 80 м. Пътниците, които са влезли през подлеза на Орлов мост, ще стигат с бързия тротоар до метростанцията при СУ.

Отсечката от "Света Неделя" до "Интерпред" трябва да е готова до 2007 г. До 2008 г. пък метрото трябва да стигне до "Младост". Строежът може да започне още тази година, ако се намерят пари. Влакчетата ще се движат над земята до онкологията на бул. "Г. М. Димитров". Трасето ще бъде покрито със стъклен тунел, който ще изолира шума.

От "Люлин" до "Младост" ще се стига за 20 минути, обеща Братоев. След това метрото ще се раздели на два лъча: единият - до Бизнесцентъра в "Младост 4", другият - през "Дружба" до летището. За построяването им обаче са нужни към 160-200 млн. евро, които ще се търсят по присъединителните фондове на ЕС.

в-к Сега

Видяна общо: 355 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.