Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Компютърна система ще следи сечта в Благоевградско

Дата: 23.09.2005

Компютърна система ще следи движението на колите с дървесина в Благоевградско, за да въведе строг контрол върху незаконните курсове, съобщи главният секретар на Националното управление по горите (НУГ) Димитър Баталов. От миналата година подобна мрежа действа в Пазарджишко, където на осем горско-пропусквателни пунктове бяха монтирани камери за наблюдение.

Новите компютри и камери ще бъдат монтирани на 12 контролни пункта в Разложко, Банско и останалите общини, където преди няколко години се вихреше огромна бракониерска сеч. При всяко преминаване през пунктовете служители ще сканират и вкарват информацията от документите, така че камионите да не минават по два пъти с едно разрешително, каквато е досегашната практика, поясни Баталов.

Финансирането на новата мрежа ще стане със средства на НУГ.

Тя да бъде усъвършенствана, така че проверките да стават бързо и да не забавят камионите с дървесина. Предвижда се през следващата година всички 48 горски пунктове в страната да се включат в общата мрежа. За цялата мрежа са необходими около 1.2 млн. лв., които не могат да се заделят наведнъж, затова и обработката става поетапно, обясни още Баталов.

Възможно е България да възобнови залесяването на горите със специално предназначение, които предпазват от ерозия, порои и лавини различни райони от страната. Това обяви шефът на НУГ Илия Симеонов на межднародна среща по проекта "Планинска горска мрежа" на програма ИНТЕРРЕГ на Европейския съюз.

Екатерина Стоилова

Видяна общо: 182 рейтинг: 0.05

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.