Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Магистрала Тракия остава държавна

Дата: 23.09.2005

Общинските съвети ще могат да разширяват или намаляват обхвата на зоните край морето, в които строителството е ограничено. Това е записано в проектозакона за черноморското крайбрежие, който ще е готов през следващата седмица, съобщи строителният зам.-министър Савин Ковачев. Не се предвижда пълна забрана на строежите. С комплексни планове ще се избегне "ефектът на пъзела". Иначе Черноморието ни ще се превърне в кръпки от отделни имоти без инфраструктура. Такова сега е положението в западната част на Слънчев бряг.

Автомагистрала "Тракия" може да не се дава на концесия и кабинетът да намери друг източник за финансиране на строежа й. Това е един от трите възможни варианта за аутобана, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Другите два зависят от решението на съда. Ако магистратите одобрят сключения от предишното правителство договор по концесията с българо-португалския консорциум "Магистрала "Тракия" АД, строежът на трасето може да продължи с подобрение на икономическия проект. Вторият вариант е съдът да реши, че сделката е законосъобразна, но Министерският съвет да предпочете изграждането на аутобана да продължи по друг начин. Министър Гагаузов все още не е разговарял с представители на португалските фирми концесионери. Той заяви, че смята това за безпредметно, преди да чуе становището на съда по договора. При срещите ми с представители на Европейската инвестиционна банка не е ставало въпрос за отдаването на концесия на автомагистрала "Тракия". Ние естествено се нуждаем от одобрението на кредиторите по сделката, но ще решим като правителство какво да се случи с договора, каза още Гагаузов.

Край на концесиите без търгове, предвижда новият закон, подготвян от новия екип на МРРБ. В него за първи път ще се уреждат и строителните концесии. Приоритет при отдаването на обекти ще е не както досега големината на възнаграждението, а размерът на обещаните инвестиции.

в-к Стандарт

Видяна общо: 169 рейтинг: 0.04

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.