Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Туристическият бранш иска да се ръководи от самостоятелна агенция

Дата: 23.09.2005

Представителите на туристическата индустрия се обединиха около позицията, че браншът трябва да се ръководи от държавна агенция, която да е подчинена на Министерския съвет (МС) и да е първостепенен разпоредител с бюджетните средства. Основната причина за това искане е, че така проблемите на туризма ще са поставени на най-високо ниво и няма да се неглижират. Самостоятелната държавна агенция ще може да координира действията на останалите институции, които малко или много имат отношение към туризма. Това обясни управляващият директор на Българското бюро за конгресен туризъм (BCVB) Поли Карастоянова във вторник.

Преди дни представители на основните браншови организации в сектора също съобщиха на специално организирана среща, че искат туризмът да се ръководи от самостоятелна структура, която да не е подчинена на друго министерство. Браншът има нужда от ефективно управление и от дългосрочна стратегия, категорични са представителите на отрасловите организации. Според тях също така не трябва да се пренебрегва и участието на самия бизнес при поставянето на стратегическите цели.

Туризмът е индустрия, която трябва да се развива според ясно дефинирана стратегическа политика и това няма да е по силите на една изпълнителна агенция, която е подчинена на друго министерство, обясни Карастоянова. Друг мотив в подкрепа на това искане е, че представянето на бранша на международно ниво би било много по-успешно, ако се прави от високопоставен държавен орган. Сега се планира участието на страните в едни от най-важните международни изложения и България трябва достойно да се представи на тях, обясни още тя.

Преди дни икономическият министър Румен Овчаров обаче обяви, че се обсъжда вариант туризмът да се ръководи от агенция, която е подчинена на икономическото и енергийното ведомство. Димитър Хаджиниколов, който беше зам.-министър и ресорен за туризма в миналото правителство, също обяви, че внесеният в сряда законопроект предвижда държавна агенция, подчинена на МС, която да е второстепенен разпоредител с бюджетните средства.

в-к Дневник

Видяна общо: 195 рейтинг: 0.05

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Туристическият бранш иска да се ръководи от самостоятелна агенция
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.