Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Уникални паметници открити в кв. "Вл. Варненчик" във Варна

Дата: 23.09.2005

На 25 и 26 април 2005г. Алеко Константинов – председател на Краеведското дружество във Варна, Илия Темелков – член на дружеството и Йонко Койнов от читалище "П. Р. Славейков" са започнали проучване на първия гробищен парк около Братската могила. Периметърът е очертан от изток и запад с ров, а от юг е входната пътна артерия и началото на бул. "Св. Св. Константин и Елена". По регистър земята е общинска.

Постаментът на руския паметник и оградното очертание са запазени в основи. Открити са уникални надгробни паметници като на някои от тях са направени снимки за табло в Тракийския дом. Намерени са паметник на загиналия в Балканската война Вълко Пеев и паметник с дванадесетте кръстни знака н две кръгли венетки с изображения на нарцис или по-скоро на горското цвете кукувизна. Името на починалия е Михаил. Надгробните паметници са част от първото християнско гробище на село Пашакьой, днес ж.к. "Вл. Варненчик".

По време на битката край Изворско, Пашакьой и обсадата на Варна са загинали 54 войника и двама офицери от 39-ти донско-казашки полк и 71 белевски полк от Подмосковието, погребани са в братската могила, която при заселване на бежанците от село Коево, Лозенградско определя мястото на християнските гробища. Паметникът на Бртаската могила е поставен през 1978 г. По сведение на стари хора е преместен около 1960 г. в парка до църквата и училището в кв. "Владислав Варненчик". Мястото на Братската могила е окончателно установено, съобщи на 19 септември тази година Йонко Койнов от читалище "П. Р. Славейков" – ж. к. "Вл. Варненчик".

Днес +

Видяна общо: 217 рейтинг: 0.05

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.