Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Ураганът Рита прерасна в 5-та категория

Дата: 23.09.2005

Властите по американското крайбрежие на Мексиканския започнаха да евакуират близо един милион души от района, който се готви за урагана Рита.

Движещият се към Тексас ураган бе прекласиран в пета категория - най-високата. Вятърът, който носи Рита, е със скорост 265 км/ч. Катрина, потвърдените жертви от която надхвърлят хиляда души, беше от четвърта степен.

Президентът Буш обяви извънредно положение в Туксас и Луизиана и предупреди хората да са готови за най-лошото, предаде BBC.

Той призова близо един милион души, живеещи в районите, които може да бъдат засегнати от урагана Рита, да се съобразят със заповедите за евакуация, да напуснат домовете си, внимателно да слушат инструкциите на щатските и местните власти и да ги изпълняват.

Двата града, споменати от президента - Ню Орлиънс и Галвестън - дават най-сериозни поводи за тревога.

Ню Орлиънс не попада в прогнозния път на урагана Рита, но неотдавнашните поражения са го направили изключително уязвим.

Галвестън на тексаското крайбрежие е в сигурния център по пътя на Рита. По тексаското крайбрежие най-важната задача за местните власти е да евакуират възрастните и болните хора, особено като се помни, че голям брой болни и обитатели на старчески домове в района на Ню Орлиънс се удавиха в придошлите води след урагана Катрина или умряха в силните горещини, чакайки да бъдат спасени.

Метеоролозите подчертават, че не става дума за свръхреакция след пораженията от Катрина. Прогнозата гласи, че Рита може да се окаже най-силният ураган, засягал някога Тексас, и един от най-силните, достигали до Съединените щати.

Днес +

Видяна общо: 178 рейтинг: 0.04

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.