Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Бронирана витрина пази гроба на Севт III

Дата: 27.09.2005

9-метрова входна витрина от бронирано стъкло ще пази вече гробницата на цар Севт III край Шипка. За целта са хвърлени 11 тона арматура, 800 метра кофраж, 300 куб. м бетон. Гробницата разполага с вентилация и постоянна охрана. Укрепеният исторически паметник бе открит официално вчера.

Културният министър Стефан Данаилов бе сред първите гости, които влязоха в новата експозиционна зала. Тук са изложени копия на двете най-големи открития от експедицията "Темп" на д-р Георги Китов през миналото лято - златната маска на Терес и бронзовата глава на Севт III.

В рамките на празниците на тракийската култура, започна и двудневна научна конференция с участието на най-известните ни траколози. Учените призоваха да се свърже комплексът Долината на тракийските царе с древния Севтополис, който сега лежи на дъното на яз. "Копринка". Обсъдена бе и идеята да се изгради хидротехническо съоръжение, което да позволява на туристите да слизат до останките на древния град.

Матей Бонев

Видяна общо: 170 рейтинг: 0.04

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.