Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Кръщават вино на Дядо Йоцо

Дата: 27.09.2005

Кръщават вино на Дядо Йоцо в родното село на героя Очин дол. Бизнесменът Огнян Петров вече е отпечатал 1000 етикета с марката "Дядо Йоцо гледа". На тях се вижда паметникът на Вазовия герой, който беше осветен в събота от Врачанския митрополит Калиник.

Идеята за създаването му е на Петров. Той и съселяните му събрали 2000 лв. за градежа. 10 тона бял врачански камък беше нужен за 5-метровата скулптура, съобщиха от община Мездра. Тя е осигурила 10 хиляди лв. за паметника. 23 хиляди идват от т. нар. царски проекти. Статуята е дело на врачанските творци Георги Тишков и Моника Игаренска. Наред с освещаването й оченци положиха първия камък на бъдещ музей, посветен на стареца. В него ще се популяризират битът им и творбите на Вазов, свързани с Искърското дефиле.

в-к Стандарт

Видяна общо: 194 рейтинг: 0.05

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.