Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Пишат наредба за нелегално изнесени паметници

Дата: 27.09.2005

Холандски експерти помагат на България за изработването на Наредба за връщане на нелегално изнесени паметници на културата. Нормативният документ ще отговаря на европейските стандарти и ще бъде готов до края на годината, съобщи заместник-министърът на културата Иван Токаджиев.

Средства за проекта е предоставило правителството на Холандия.

В него участват и наши специалисти от министерствата на културата и на икономиката, от митниците и други.

Във ведомството на "Стамболийски" 17 работят и по нов закон за опазване на паметниците на културата и музеите. "Не мога да се ангажирам със срок, в който ще е готов ­ зависи и от координацията между различните институции и ведомства", уточни Токаджиев.

Заместникът на Стефан Данаилов обяви, че новото ръководство на културното министерство ще спре практиката по дълги гастроли на златните тракийски съкровища по света. "По-подходящи за популяризирането на културното ни наследство са по-малки и по-подвижни експозиции, по определени теми ­- такава е световната практика и именно така се предизвиква интересът на публиката", коментира Токаджиев.

в-к Монитор

Видяна общо: 182 рейтинг: 0.05

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.