Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Руснаци атакуват пазара на луксозни жилища у нас

Дата: 30.09.2005

Руски богаташи раздвижиха най-луксозния сегмент на българския пазар на ваканционни имоти, отчитат брокери

Заможните купувачи без притеснение броят по 200-300 000 евро за луксозен апартамент или къща за почивка на морето и в големите ски курорти, съобщи Антон Панкев, мениджър проекти в "Адрес недвижими имоти". Сумата е тройно и четворно по-висока от цените на масовите сделки в нашите курорти, които варират между 60 и 90 000 евро.

Напливът на руски клиенти на българския пазар на ваканционни жилища се наблюдава от началото на лятото, като интересът им към луксозната недвижима собственост у нас продължава да расте. Предпочитани са големите морски и планински курорти, като Златни пясъци, Слънчев бряг, Пампорово и Банско, които държат и едни от най-високите цени на имотния пазар в страната. Обикновено руснаците търсят големи апартаменти - над 150 кв. м. На морето например купуват имоти на последните етажи в луксозни комплекси, от които се открива прекрасна панорама към морето. От зимните курорти най-предпочитано остава Банско, посочи брокерът.

Според него руснаците са коренно различен тип клиенти от англичаните и ирландците, които най-масово инвестират във ваканционни жилища у нас. Купувачите от бившия Съветски съюз обикновено са много богати и се интересуват от имоти, чиито цени тръгват от 100 000 евро нагоре. България е предпочитана заради спокойствието, природата и близкия език, обобщи Антон Панкев.

Статия в руския вестник "Новые известия" преди месец също отчете наплив на руски купувачи на българския имотен пазар. Като основни фактори изданието посочи умерените цени, невисоките данъци и предстоящото членство на страната ни в ЕС, което се очаква да привлече много западни инвестиции.

Не на последно място руските купувачи са привлечени от високата норма на възвръщаемост на инвестицията в жилище тип "втори дом" у нас. В планинските курорти тя достига 5-7%, докато в традиционни дестинации, като Испания и Лазурния бряг от отдаване под наем на имота се връщат около 4% от цената му годишно.

След сравнително слабия интерес към ваканционни жилища в зимните курорти през юли и август през есенните месеци се очаква сериозно раздвижване на пазара. От "Адрес недвижими имоти" регистрират сериозен интерес от страна на британци и ирландци към нашата страна на течащото в момента изложение за имоти на Острова.

Бумът продължава да бъде в Банско, където цените на този тип имоти тръгват от над 1000 евро/кв. м. Големият интерес към планинския курорт се дължи най-вече на факта, че Банско е подходящо както за зимен, така и за летен туризъм и апартаментите там могат да се отдават под наем почти целогодишно.

Най-търсени в Банско са апартаменти и къщички от типа "втори дом" с площ 60-70 кв. м, цена около 1000-1100 евро/кв. м и гарантирано управление и отдаване под наем, обобщи Пепа Астинова от агенция "Виктория Пирин инвест". Освен чужденците инвеститори на този пазар са и по-богати българи, които живеят зад граница, но те остават под 10% от купувачите.
Според нея в близките години предлагането на ваканционни имоти ще се измести в околностите на Банско, тъй като свободни терени в ски курорта вече няма. Предприемачите масово търсят свободни парцели около голф игрището в Разлог, село Баня и СПА-центъра в село Катарино, посочи Астинова.

Търсени от купувачите са и апартаментите в Боровец, но цените им са все още високи - около 1400 евро/кв. м. При апартаментите с по-голяма квадратура това прави стойност на имота над 100 000 евро, което е психологическата граница за повечето купувачи.

Радостина Маркова

Видяна общо: 337 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.