Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Кметовете искат още правомощия при бедствие

Дата: 30.09.2005

Екоминистерството обещава пари на общините за почистване на реките

Последните наводнения в Русенско, предизвикани от скъсана дига, родиха нови идеи за разширяване на правомощията на кметовете. При опасност от наводнение те искат да пробиват диги, да изпускат язовири и да затварят пътища. Това съобщи депутатът от БСП д-р Руденко Йорданов след срещи с кметове на новоднени села в община Иваново.

Русенски Лом за втори път наводни селата в региона, раздели на две село Красен и водите за малко не заляха Западната промишлена зона на Русе.

Сега общините нямат право да пробиват диги за отводняване, а това става чрез дълга съгласувателна и разрешителна процедура. Първо трябва да се поиска съгласие от РИОСВ, което се очаква в седемдневен срок, с какъвто в кризисна ситуация никой не разполага, обясни кметът на Община Иваново Ромео Георгиев.

Освен това трябва да се промени нормативно редът за отваряне на шлюзовете при подпорните стени на язовирите и дигите при нужда от източване. В оперативен план трябва да се актуализира процедурата, за да стане по-лесна и изпълнима.

Поне два закона си противоречат сериозно относно управлението на язовирите, обясни междувременно шефът на дирекция "Води" в екоминистерството Асен Личев. Според Закона за общинската собственост всичко, свързано с водите, може да е само общинска собственост. В същото време в Закона за водите се сочи, че има изключение - ако собствеността не е влязла в активите на търговско дружество. Това прави ситуацията с язовирите много проблемна, тъй като на много места те не са на общините, а се налага местната власт да върши редица дейности, обясни Личев.

Кметовете искат също при срутване или наводнение да могат да затварят пътища. Затова им трябвали ограничителни знаци, които да поставят веднага, а не да минават по дълга разрешителна и съгласувателна процедура с КАТ. Сега кметът не може да взема решения за републиканска пътна мрежа, макар тя да минава през неговата община.

В Русенско предлагат и промяна в стандартите при изграждането на диги, защото сегашните са по данни отпреди 50 години. Става дума за всички изисквания, касаещи и височината, и широчината на дигите и евентуалния отток. Реконструкцията трябва да отговаря на рисковете, създадени от последните валежи, както и приливните вълни от изпускане на язовири, или вдигане на нивото на водата от местния водосбор.

:инистърът на околната среда Джевдет Чакъров каза, че вече е предприета актуализация на информацията за състоянието на речните русла, за да се вземат по-адекватни мерки за почистването и укрепването им. МОСВ ще отпусне средства на общините, които нямат достатъчно финанси да почистят реките.

в-к Сега

Видяна общо: 330 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.