Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Догодина ще разширят обхвата на Националните културни празници "Албена"

Дата: 30.09.2005

"Догодина националните културни празници "Албена" ще разширят и географията, и тематиката си" - съобщи директорът на издателство "Захарий Стоянов" Иван Гранитски.

Географски става дума за обхващане на по-малки селища в Североизточна България, където вече празниците имат "защитена територия", както и за привличането на творци и изпълнители от балканските страни, Русия, държави от Централна Европа, добави литературният бос. Тематично - амбицията е да разширят изкуствата, които се представят на празниците. Обмисля се идеята догодина експериментално чрез нарочен пленер да се постигне синтез на различни изкуства - писане, рисуване, музициране и пр., като на определена тема бъдат създадени творби. Още отсега Гранитски е сигурен, че домакинът ще е град добрич или курортът "Албена", който е основният организатор на пътуващия форум. Другите помощници на проявата са общините Балчик, Варна, Велико търново, Добрич, Каварна, Русе, Силистра, Търговище, Шумен.

"С националните културни празници сме си поставили няколко свръхзадачи. Първата е съпротивата срещу подмяната на ценностите и амбицията да се съхрани българския национален дух чрез лични срещи на именити творци с обществеността в различни градове. Втората е провеждането на максимално много срещи с млади хора, със студенти и ученици, защото тяхното общуване с емблемите на истинското изкуство е много важно. Третата е да се докаже, че националната култура не е приоритет само на столицата. Друга основна наша цел е да привлечем в празниците максимален брой съмишленици. Затова нямаме входни такси или билети" - заяви още Иван Гранитски.

Той добави, че е склонен да провокира догодина литературни четения на стадиони. Идеята му за това се родила в Каварна, където на градския стадион се събираха над 10 000 млади хора това лято, за да слушат "Скорпионс", "Дийп пърпъл" и др. "Ние също имаме какво да кажем" - категоричен е Гранитски.

Той посочи, че по време на тазгодишните празници са се състояли срещи с над 3000 ученици от Североизточна България. Творците, участващи в културния фест, са изминали в България за последните години 425 000 километра, за да проповядват родната култура като изповед и повеля за бъдещето.

Дана Русева

Видяна общо: 360 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Догодина ще разширят обхвата на Националните културни празници "Албена"
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.