Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Варненската община иска туристите да имат достъп до синоптична информация

Дата: 30.09.2005

Варненската община настоява собствениците на туристически обекти нормативно да бъдат задължени да предоставят синоптична информация, съобщи кметът Кирил Йорданов. Предложението за нормативните промени ще бъде направено на среща с министрите на регионалното развитие, на вътрешните работи и директора на агенцията по туризъм. Среща с тях ще бъде инициирана до края на октомври. На нея ще бъдат обсъждани проблемите и мерките за сезон 2006.

По думите на Йорданов вече има предварително съгласие от страна на варненския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН за предоставянето на данните. Директорът на филиала Радослава Манярова предлага в списъка на задължените да влязат стопаните на плажовете, фирмите за водоспасителна дейност, собствениците на яхти, марините, местата за подслон и др. Администрацията има готовност да инвестира средства в изграждането на система, която да предоставя информация на туристите и гостите на града. Системата ще бъде инсталирана до входа на Морската градина. Достъпът до нея ще бъде безплатен. Сводката трябва да предоставя данни за температурата на водата и въздуха, вълнението на морето, влажността на въздуха и др.

В момента получаването на подобна метеоинформация от граждани и туристи от филиала на НИМХ е възможно чрез импулсен и на мобилен телефон. Подобна услуга, но в интернет предлага и варненската агенция "Франга" срещу минимална сума. Информацията е детайлна и обхваща освен данни за времето и за чистотата на акваторията, околната среда и др. за почти всички точки на крайбрежието. Потребителите на системата са основно фирми от туристическия бранш.

Доротея Спасова

Видяна общо: 303 рейтинг: 0.07

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Варненската община иска туристите да имат достъп до синоптична информация
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.