Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Еколози искат затваряне на кариера в Хаджидимово

Дата: 30.09.2005

Концесията за добив на строителни материали до град Хаджидимово, Гоцеделчевско, трябва да бъде прекратена, смятат екологични организации и жителите на общината

Кметът на града Георги Шопов и представители на инициативен граждански комитет се обявиха против ваденето на строителни материали до река Места. Според тях допускането на концесията ще доведе до непредотвратими вреди - засушавания, пропадане на земни пластове и напуквания на сгради и съоръжения.

Ако до 13 октомври няма отговор на тяхното искане, жителите на Хаджидимово ще преминат към гражданско неподчинение и концесионерът няма да бъде допуснат до обекта, предупреди Георги Шопов.

Спорното находище се намира в местността "Кокошките" в землището на град Хаджидимово. Според местните жители то е на 800 метра от града и на 200 метра от село Блатска, а не както официално е обявено - на 2500 метра от населеното място. Това е записано и в жалба на кмета до Министерството на околната среда и водите. Концесията е предоставена на площ от 160 дка, с право за извършване на изкопни работи на дълбочина от 6 метра в непосредствена близост до река Места. От общо 160 декара концесионна площ, почти 76 декара са общинска собственост, каза кметът. При даването на концесията обаче не е търсено становището на общинските власти.

От концесионера - фирма "Шербетов - М" ООД - Гоце Делчев, са отказали среща с населението на град Хаджидимово.

Според жителите на града близостта на обекта до река Места ще наруши водния баланс и ще ги лиши от достатъчно вода за пиене и поливане. Спадането на нивото на подпочвените води ще доведе и до намаляване на водния дебит на самата река в стремежа й да запълни освободеното вследствие на изкопните работи пространство. Така ще бъдат нарушени постигнатите спогодби с Гърция по отношение подаваните към нея количества вода от река Места, допълни Шопов. От общината се опасяват, че изкопните работи ще заблатят огромно пространство от реката и това ще наруши съществуваща микрофауна и флора в района. Копаенето на пясъци и чакъли пък ще предизвика свлачища и напуквания на инфраструктурата.

в-к Монитор

Видяна общо: 346 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.