Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Никола Николов: 150 млн. евро са инвестициите във винарството

Дата: 30.09.2005

Лошата реколта ще се компенсира от свръхпроизводството в последните години, смята шефът на Лозаро-винарската камара

Г-н Николов, фатални ли се оказаха за реколтата от грозде поройните дъждове?

- Реколтата от грозде тази година наистина се оказа много лоша. Първо лозарите, които не са изпълнили всички агроизисквания, заради дъждовете загубиха реколтата си от грозде почти на 100%. Там, където климатичните условия бяха по-добри и реколтата сравнително се запази, има друг проблем. В момента берем узрялото грозде, но няма достатъчно слънчева светлина, с която то да узрее до такава степен, че да се произведе качествено вино. Мога да кажа, че по захарност вече е узряло, но по отношение на аминокиселините има още какво да желаем, за да се гарантира на потребителите едно наистина качествено вино. Проблемите в сектора в момента са факт, но добре гледаните лозя са тези във винарните и се надявам, че от тях ще успеят да добият добра реколта. Реколтата ще бъде значително по-ниска, но ние имаме свръхпроизводство предишните години, а членовете на винарската камара купуват около 50% от общото количество произведено грозде. Качественото грозде по сортов състав и по качество на плода за съжаление ще бъде в много по-малки количества.

Как бихте обобщили резултатите от реколтата в цифри?

- За съжаление все още не може да се каже нищо конкретно. Във всички райони лозята са пострадали в някаква степен.

Г-н Николов, как оценявате развитието на бранша в момента?

- Браншът се развива възходящо. Самият факт, че с помощта на държавата се засаждат около 50 000 дка всяка година, показва, че инвестиционният интерес към тази дейност е много голям. 50 000 дка представляват инвестиции от порядъка на 150 млн. евро в последните години, което е значима сума. Очевидно от инвестиционна гледна точка интересът към лозарството е огромен.

В момента възстановяваме позициите си на руския пазар, което е добра тенденция. Българските вина там се продават много добре и вероятно тази година ще постигнем над 50 млн. литра, което е значим ръст. България в началото изнасяше 1,5 млн. литра. Лозаро-винарската камара до месец ще приеме стратегия за развитие на руския пазар, което означава, че българските марки там ще бъдат защитени. Ще бъде изградена по-добра дистрибуторска система за продажбата на вина. Надявам се, че ще се развие проектът "Подолск" на руската и българската държава, а камарата е готова да подпомогне този проект. Той включва изграждането на тържище за български плодове, зеленчуци и вина, които ще се търгуват на руския пазар. За целта предишното правителство отпусна 1,5 млн. лв. Не знам обаче докъде е стигнало развитието на проекта.

Полша също е сред пазарите, в които българското вино се котира много добре. 10-12 млн. литра продажби годишно реализираме в Полша, която вече е страна-членка на Европейския съюз. Един от пазарите, в които трябва да работим за увеличаване на износа, е Украйна.
За да реализираме успешно стратегията, ще наемем фирми-специалисти, които познават винения пазар. Със средства на камарата ще привлечем такива специалисти, които да работят за утвърждаване на българското вино на европейския пазар.

Искам да отбележа, че за развитието на винарството и лозарството държавата помага много чрез програмата САПАРД и фонд "Земеделие". Вече е направена и първата вноска от страна на държавата във фонд "Българско вино", остават да се внесат още 1 млн. лв. Много са проектите, финансирани от фонда. Това е доброволен фонд, в който половината средства се внасят на доброволен принцип от производителите, а другата половина се дава от държавата.

През тази година фондът финансира кампанията "Вкуси слънцето", която се проведе по морето. В нея се включиха различни винзаводи, а целта й беше туристите да опознаят българското вино и след това да потърсят от същото в техните страни. Фондът ще подготви още една кампания, която планираме да бъде още по-мащабна. Точно такава трябва да бъде модерната форма на подпомагане на държавата на частните производители на вино.

Преди дни парламентът прие новия Закон за акциза, с който предвижда домашното производство на ракия да не се облага с акциз?

- Категорично не съм съгласен с възможността в България да съществуват легално малки дестилерии. Защото те не подлежат на никакъв контрол, но в същото време са узаконени и могат да произвеждат високоалкохолни напитки. Много пъти винарската камара е твърдяла, че това е огромен сив сектор, от който държавата губи милиони левове. Над 150 млн. лв. годишно губи държавата от акциз само от тези нелегални произвидители, които под формата на домашно производство присъстват на пазара. Да приемем в този вид закона, основание има и държавата, която казва, че по този начин ще се регистрират всички производители и след това много по-лесно ще се осъществява контрол. Аз обаче се съмнявам, че ще стане точно така. Малките производители излизат на пазара. 50 - 70 млн. литра годишно се произвежда нелегално ракия. Да, тяхната ракия не е разрешено да се продава, но всички ние виждаме, че тя се продава, без да се плащат данъци и акциз. Получава се така, че узаконяваме производството на стоки, които влизат директно в сивия сектор. Държавата трябва да предприеме драстични мерки срещу нелегалните производители на алкохол. В закона не трябва да се оставя никаква "вратичка" за тях.

В последните години у нас се заговори и за винения туризъм. На какъв етап от развитието си е този вид туризъм?

- Като всяко ново нещо виненият туризъм не е развит, но е много интересен. В момента поне 10 малки винарни предлагат подобен вид туризъм. Те са построени и организирани точно за винен туризъм. Всички са подпомогнати от програма САПАРД или фонд "Земеделие". Всеки винен производител разчита в някаква степен на помощта на държавата за засаждането на лозя и модернизиране на винарните.

Докъде е стигнал отрасълът в изпълнението на нормите на Европейския съюз?

- Винарите от години отговарят на изискванията на Европейския съюз, които бяха интегрирани в българските закони, особено в Закона за виното. Мерките, които взимаме за качеството на българското вино, може би не са достатъчни още, защото няма достатъчен контрол.

Трябва да се наблюдават повече агротехническите изисквания към производството. Ето тази година е типична, ако се бяха наблюдавали повече агротехническите параметри по лозята и те задължително се изпълняваха, щеше да има много по-голямо количество качествено вино.
Другото важно изискване е регистрацията на вино и грозде от производителите. До този момент са регистрирани 400 хиляди декара, а пред Европейския съюз сме заявили, че ще регистрираме 1,360 млн. дка. С този темп до 2007 година няма да успеем. Трудно е да накараме производителите да се регистрират, защото българинът е свикнал да бъде некоректен с администрацията. А това е безплатно, но някак все още действаме по андрешковски. Регистрацията на гроздопроизводителите е важно условие за членството ни в ЕС, затова трябва да намерим механизъм за доброволна регистрация. Лозарите сами трябва да проявят съвест и да се регистрират.

в-к Новинар

Видяна общо: 403 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.