Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Панорама "Плевенска епопея 1877" и TNT България представиха съвместен уникален каталог

Дата: 30.09.2005

"Военно-исторически музеи" – Плевен и TNT България представиха в Панорама "Плевенска епопея 1877" съвместен проект - уникален каталог на оръжията, използвани по време на Руско-турската война 1877–1878 г., който се издава за първи път в България.

В каталога са публикувани данни за огнестрелни и хладни оръжия, използвани в Руско-турската освободителна война, както и редки образци от епохата, които не са били на въоръжение по време на войната. От огнестрелните оръжия са показани пистолети, револвери, пушки, картечници, оръдия и мортири. Колекцията от хладни оръжия включва образци на ками, ятагани, саби, палаши, тесаци и пики.

Изданието ще направи обществено достояние една особено богата колекция от оръжия от Руско-турската война 1877–1878 г., която до момента беше недостъпна за широката аудитория. В изданието се описват редица технически данни, които представляват интерес за музейни работници, за любители и  колекционери. Достойнство на каталога и гаранция за автентичността на предлаганите образци са детайлите от оръжия с обозначени марки, фабрични надписи и щемпели.

"Радвам се, че компании като TNT проявяват интерес към историята на България, защото "който не познава миналото си, няма бъдеще". Очаквам и други компании и организации да се присъединят към подобни родолюбиви инициативи." каза Милко Аспарухов, директор на Дирекция "Военно-исторически музеи" – Плевен.

В началото на тази година, TNT България откри ново депо за екпресни пратки и товари в град Плевен. То е оборудвано по международните стандарти на TNT, предлага най-широката гама от експресни транспортни услуги и има за цел разрастването на бизнеса на компанията в региона, както и да изпълненява на мисията на TNT  "Да надминем очакванията на нашите клиенти при транспортирането на техните документи и товари по цял свят".

"За TNT България е чест да подкрепим този уникален по рода си каталог, чиято идея е да запази много важна част от историята – време на благородни постъпки и на изпитание за силни и смели личности. Вярваме, че участието ни в инициативата не само ще ни помогне да сме полезни с дейността си в Плевен, но и да бъдем по-добри граждани на България." каза Иван Василев, управител на TNT България.

Екземпляри от каталога "Оръжия от Руско-турската война 1877 – 1878 г. в колекцията на Военно-историческите музеи – Плевен" ще има в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" – София, в университетските библиотеки, във Военна академия "Г. С. Раковски", както и във всички големи библиотеки в страната.

Част от изданието ще бъде предоставено на библиотеки в чужбина, на военноисторически музеи, свързани с историческите сражения при Аустерлиц, Бородино, Гетисбърг, Волгоград, Полтава. Така каталогът ще стане достояние на широк кръг от заинтересовани в много страни от Европа, Азия и Америка.

Средствата от продажбата на каталога, на обща стойност до 12 хиляди лева ще се използват за цялостното обновление на ефектното осветление в панорамната зала на Панорама "Плевенска епопея 1877",  което ще се извърши за първи път от откриването на Панорамата преди 28 години.

Econ.bg

Видяна общо: 367 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Панорама "Плевенска епопея 1877" и TNT България представиха съвместен уникален каталог
© 2000-2021 Journey.bg. Всички права запазени.