Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Предстоящи слънчеви затъмнения

Дата: 26.09.2005

Може би повечето то вас си спомнят пълното слънчево затъмнение което се наблюдаваше от територията на България на 11 август 1999 г. Лично за мен тази дата е от огромно значение, защото тогава се запалих да се занимавам с астрономия.

През идната година ни предстоят две слънчеви затъмнения които ще можем да наблюдаваме, но за съжаление и двете частични. Първо от тях е съвсем скороq само след една седмица. То ще настъпи на 3 октомври като началото му ще е около 11 ч. и 30 мин. а максималната фаза към 12 ч. и 30 мин. В София ще се вижда как Луната закрива 56 % от Слънцето, от Варна - 46%. Самото затъмнение ще е пръстеновидно т.е. Луната няма да закрие цялото Слънцеq защото има по-малък видим диаметър от него. Като такова ще може да се наблюдава от Испания и Северна Африка.

Другото затъмнение, което ще можем да видим от България ще е догодина на 29 март. То ще е пълно, като най-добре ще са наблюдава от Турция, близо до Анталия. От България максималната фаза ще е около 80 %. Сигурно от страната ни ще се организира група астрономия, които ще ходят да го гледат от там. Аз също смятам да отида. Всъщност който се интересува може да дойде.

Ако някой проявява допълнителен интерес е свободен да ме пита за всичко по темата. Дано небето да позволи да видим тези два небесни феномена!

Божидар Владимиров bojidar1989@abv.bg

Видяна общо: 217 рейтинг: 0.05

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.