Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Земята е сътворена мигновено

Дата: 17.12.2005

От първия си миг Земята е възникнала такава, каквато я познаваме днес - с континентите и миещите ги океани, свидетелстват нови геологически данни. Това откритие влиза в истинско противоречие с разпространените досега възгледи, че в зората на своето съществуване Земята е напомняла лунен пейзаж или че цялата е била покрита от вода. Заедно с неотдавна установения факт, че сложни многоклетъчни живи организми могат продължително време - минимум седмица - да останат в открития Космос, без да се повредят, откритието на геолозите може съществено да промени представите ни за сроковете, в които е възникнал животът на Земята. Разбира се, в галактическия смисъл за време.

Изследователи установиха, че континентите на Земята са се формирали окончателно още в първите 500 милиона години от съществуването й. До това заключение стига международен екип от учени, изследвали скалните пластове на планинския масив Джек Хилс в Западна Австралия, смятан за един от най-древните на планетата. В тези пластове, чиято възраст се изчислява на близо 4,4 милиарда години, те открили рядко срещания на земята метал хафний (hafnium, атомен номер 72), примесен с кристали цирконий. Радиометричната датировка потвърдила гледната точка, че континенталната кора се е формирала преди 4,4 - 4,5 млрд. години и много бързо се е отделила от мантията, твърдят учените.

"Всичко свидетелства, че още в първите 100 милиона години след раждането на планетата, върху нея вече са съществували материците. Така че Земята е била сътворена мигновено", посочва проф. Стивън Мойжис (Stephen Mojzsis) от Университета на Колорадо.

Според него земната кора, океаните и атмосферата са възникнали почти веднага и, следователно, почти веднага е възникнала и подходяща среда за развитие на живот.

TerraDaily

Видяна общо: 350 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.