Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Общините искат сами да контролират плажовете

Дата: 15.12.2005

Правомощията на концесионерите по отношение на търговските обекти, които се изграждат по пясъчната ивица, трябва да бъдат прецизно регламентирани в текстовете на новия Закон за Черноморското крайбрежие, заяви Карамфилка Атанасова - гл. архитект на община Бургас. Според Атанасова, за да се избегнат сегашните аномалии, трябва точно да се определи както броят, така и предназначението на плажните обекти. На предварително планиране трябва да подлежи квадратурата на заведенията за хранене и развлечение, както и на постройките, обслужващи плажа и безопасността на почиващите, смята главният архитект на Бургас.

"Ако в новия Закон липсва регламент, ние имаме опасения, че по плажовете ще бъдат построени главно заведения за хранене за сметка на всички останали обекти, които имат важно значение за спокойствието, сигурността и спортните занимания", твърди кметицата на Созопол Веска Караманова.

Според депутата от Коалиция за България Стойко Танков, строителството на масивни постройки на плажната ивица може да бъде избегнато единствено ако градските плажове преминат на разпореждане на общините. Според депутата плажовете трябва да бъдат отдавани на концесия от самите общини, а приходите от концесионните такси да влизат в общинските бюджети.

Заради законовите неясноти в началото на миналото лято в морето край Несебър беше построен т.нар. първи частен остров. Предложението плажовете да се стопанисват от общините се подкрепя и от община Созопол, която вече заяви претенциите си да стопанисва остров Свети Кирик, за да изгради там туристически комплекс.

Преработеният вариант на Закона за Черноморското крайбрежие беше оповестен в края на септември, а кметовете на крайморските градове обсъдиха промените в него на специална среща, организирана от МРРБ.

Анонсирането на проектозакона през 2004 г. беше придружено с ултимативно писмо от МРРБ до общините да спрат с издаването на строителни книжа за обекти в най-близката до морето зона А. Сега такава забрана няма. Неслучайно в последната година най-активно се строеше на юг от Созопол. Ако реституираните там земи не бъдат усвоени като строителни терени, според чл.4 ал. 1 от Проектозакона за Черноморското крайбрежие те стават изключителна държавна собственост.

Според председателя на Камарата на архитектите в България арх. Петко Йовчев, за да контролира вида на строителството в крайбрежните зони, държавата трябва сама да разполага със структура и финансов ресурс. "Ако текстът на закона е само указателен и съдържа единствено предписания за това, което собствениците на терени не бива да правят в имотите си край морето, аз мисля, че отново ще бъдем свидетели на мъртвороден законов акт", смята Йовчев.

Черноморие

Видяна общо: 358 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.