Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Стихийните бедствия през 2005 година струват на човечеството $270 млрд.

Дата: 18.12.2005

Стихийните бедствия през 2005 година струват на човечеството $270 млрд., включително застрахователните обезщетения. Според данни на ООН броят на ураганите надвишава всички стихии през последните 150 години.

Според статистиката на Munich Re Foundation, щетите, причинени от природните стихии са за над $200 млрд. през тази година, като допълнително щетите на застрахователния сектор са за $70 млрд. Това стана ясно по време на ХІ Конференция на ООН по промените в климата, която се състоя в Монреал.

През 2004 година щетите от природни бедствия бяха за $145 млрд. плюс $45 млрд. застрахователни щети съответно.

Според експерти от Програмата на ООН за околната среда, отчетът на Munich Re Foundation адекватно отразява влиянието на природните стихии върху глобалната икономика. Изпълнителният директор на Munich Re Foundation и един от участниците в Програмата на ООН за околната среда Томас Лобстър заяви, че тази година климатът в много отношения е бил "изключителен".

"Промените в климата, на които станахме свидетели през тази година ясно показват, че предположенията на специалистите в последните години за постепенна промяна Отчетът на Munich Re Foundation се приема единодушно и от специалистите от Световния фонд за дивата природа (WWF). 2005 година стана най-топлата и най-ураганната за цялата история на изследването на климата.

Конкретно в доклада на WWF се посочва, че 2005 година е най-топлата и най-сухата за дивите джунгли на Амазонка. Водите на Калибския басейн са по-топли от обичайното. През септември тази година площта на арктическите ледове са с 9.8% по-малко от обикновеното историческо ниво.

WWF смята, че причината за тези промени се дължи на влиянието на т.нар. парников ефект.

Тази година имаше и най-много урагани за последните 150 години. За първи път Европа беше ударена от ураган. През октомври ураганът Винс достигна испанското крайбрежие.

Тропическата депресия Делта стана причина за смъртта на няколко човека на Канарските острови, а това е първата природна стихия от такъв тип, причинила щети на островите.

Лидер по урагани стана Атлантикът. Октомврийският ураган Уилма беше признат за най-силният ураган в цялата писана човешка история. Катрина беше най-разрушителният, след като остави под вода Ню Орлиънс.

Броят на аномалиите в Атлантика стана толкова голям, че се наложи въвеждането на буквите от старогръцката азбука, като имена след изчерпването на традиционния списък от 21 названия.

По данни на ООН от 1 декември, за тази година са отбелязани 21 тропически бури, 14 от които бяха класифицирани като урагани. Специалисти, работещи в компаниите, специализирани в компютърно моделиране на природните стихии, твърдят, че толкова опасни сезони ще станат ежегодна реалност.

Според Munich Re Foundation загубите и жертвите на природни стихии ще продължават да растат. Не е изключено ураганите да се превърнат в най-опасната стихия за човечеството още в близко бъдеще. Засега този статус е даден на земетресенията.

Видяна общо: 381 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Стихийните бедствия през 2005 година струват на човечеството $270 млрд.
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.