Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Ски туризмът е на големите инвеститори

Дата: 29.12.2005

Изгражда се огромна инфраструктура за курорти, чийто активен период е едва три месеца

Развитието на зимните курорти и строителството на нови писти и съоръжения са яростно критикувани от екологични сдружения, чиито аргументи против това могат да се резюмират по следния начин: Целевата група на зимния туризъм е погрешна.

България се насочва към „масови“ форми на туризъм и в планината, след като това се случи със свръхзастрояването в морските курорти. Масовият туризъм „изяжда“ природата. Средните приходи от индивидуален турист, дошъл да види резервати с девствена флора и фауна, са по-големи от средните приходи от масовия турист. А той нанася по-малко поражения върху природата. Твърде малко се залага на познавателния туризъм, който оставя в туриста впечатления и по-ярък спомен за страната, в която е прекарал отпуската си.

Българските планини нямат потенциал за толкова мащабно строителство. Така както 200 км брегова ивица не могат да се мерят с потенциала на островите в Гърция и Хърватия, така и българските планини нямат потенциала за ски на курортите в Алпите. Еколозите оценяват българските курорти по-скоро като регионални по потенциал. Активният ски сезон в България е максимум три месеца, а на планините им липсват още хиляда метра в надморската височина, за да могат да се мерят с Алпите и дължината и денивелацията на ски пистите там. Това прави българските ски курорти много уязвими от глобалното затопляне.

Оръдията за изкуствен сняг, които са отговорът на ски индустрията на глобалното затопляне, не са безвредни. Те използват и химикали, за да може „произведеният“ сняг да е по-траен и да се топи при по-високи температури. Тези химикали увреждат екосистемите в планината и са опасни за здравето на хората, ако проникнат в подпочвените води и оттам - в питейната вода. Изкуственият сняг се топи по-късно от нормалното, което пречи на естествения цикъл на флората и фауната в националния парк.

Липсва устойчив икономически модел. Моделът на Банско, който предстои да се приложи и при Супер Боровец, както и при други суперпроекти (Паничище, Ком, Голяма Сютка и Перелик) за развитие на туризъм, има една обща черта - супернастъпление срещу природата, твърдят сдруженията, обединени в екокоалицията Спасете Пирин. Не се прави нищо или почти нищо за развитие на устойчиви туристически модели като алтернативен, селски и екотуризъм, които щадят дивата природа и носят добри приходи на местното население. Според еколозите от ски туризма печелят основно големите инвеститори, но развитието му орязва възможностите за развитие на природосъобразен среден и дребен бизнес.

Веднъж започнали, проектите трудно се удържат в граници. В Банско например общинският съвет гласува разширяване на ски зоната и пистите и лифтовете над града, макар и не в размера, искан първоначално от концесионера. Капацитетът на планината да поеме толкова скиори е надценен, смятат еколозите. Строежът на повечето хотели не е резултат на планиране на курорта, а по-скоро своеобразна „треска за злато“, в която се разчита единствено на краткия ски сезон за „избиване“ на инвестициите.

Процесът на строителството е разрушителен. Еколозите обвиняват концесионера Юлен за изсичането на между 200 и 300 хектара вековни гори от редки дървесни видове (смърч, бяла и черна мура) на територията на Национален парк Пирин, при разрешени от държавата максимум 100 хектара. Според тях строежите на пистите са извършени без никакво щадене на природата - вместо ръчно (с бензинови резачки например) с тежки машини при изравянето на коренищата, а преместването на земни маси са с цел постигане на желания наклон на пистата. По информация от еколозите самите писти са с двойно и тройно по-голяма ширина от първоначално разрешените 20 метра. За нуждите на оръдията за изкуствен сняг е създадено изкуствено езеро с далеч по-голям размер от одобрения и чрез преграждане на река Бъндерица, нещо абсолютно недопустимо на територията на национален парк по принцип. От друга страна, санкциите по тези нарушения са в такъв размер, че те са нищожен процент от мащабите на извършеното строителство.

Съоръженията нанасят поражения върху природата. При строежа на пистите освен дърветата е изкоренена и ниска растителност (клек), която играе важна роля против ерозията. Активират се свлачищни процеси. Според еколозите така се е случило още през септември 2004, когато порой от кал и камъни се свлича по пистата Томба, която минава за гордостта на ски курорта. в планините в резултат на оголването на склоновете се появява и нова лавинна опасност, застрашаваща и самите скиори, и съоръженията. Разрушава се изключително крехка екосистема на надморски височини 1600-2800 метра.

Бърза се за прокарване на всички спорни проекти преди сакралната 2007 г., когато с присъединяването на България към ЕС ще се засилят мониторингът и контролът върху поети от страната задължения в глава „Екология“ при преговорите за присъединяване, твърдят екологичните организации. Тогава и възможностите за манипулиране на оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС) ще са далеч по-малки, смятат еколозите.

Материалът обобщава позициите на представители на екосдруженията Световен фонд за дива природа (WWF), Сдружение за дива природа Балкани и За земята

Видяна общо: 351 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.