Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Италиански моряци засядат в Созопол

Дата: 17.12.2005

През ХV-ХVII век Османската империя води перманентна война по море и с Венецианската република. Но италианска кръв навлиза в кръвта ни не чрез пленници. Пленници почти няма - турци и венецианци се избиват безмилостно, дори и след сраженията. Но турците като новобранци в морските дела щедро наемат италианци като корабостроители и моряци. Още в ХVI век венецианските посланици в Истанбул съобщават, че турците внимателно следят колко плаща на ден Венеция на наеманите в Италия моряци и веднага предлага една аспра повече. В резултат в Истанбул се оформил цял квартал, наречен "Нуова Калабрия", в който живели десетки хиляди италианци. Такива квартали имало и във всички черноморски градове, тъй като там се строели османските галери.

Турците нямали претенции към вярата на италианците. И чрез бракове с българки и гъркини потомството им се побългарило или погърчило. Една следа от тях е морската терминология на созополските рибари. Имената на ветровете (драмодана грео, понеите, сереко и др.), както и частите на лодките и гемиите им (албер-мачта, аламана - "немска лодка") и т.н. са от италиански произход.

Проф. д-р Божидар Димитров
Видяна общо: 391 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.