Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Немски пленник върти фурна в Поповица

Дата: 18.12.2005

Колкото и куриозно да звучи, през ХV-ХVII век, макар и под турско владичество, българският народ асимилира десетки хиляди чужденци, главно немци. През тези три века главният противник на Османската империя в Европа e Хабсбургска Австрия. И в хода на тези войни в плен падат хиляди немски войници.

През средата на ХVII век австрийски посланик на път за Истанбул спрял на пазар край село Поповица, Пловдивско. Събрал целия си запас от славянски думи, той поискал от един селянин да си купи медена питка. Засмян, селянинът му проговорил на чист немски език. Оказало се, че е хлебар от Фрайбург, взет насила в армията и пленен от турците. Посланикът му предложил да го измъкне със себе си. Но немецът отказал. "Ожених се за българка, имам три деца, имам хлебарница, а тази във Фрайбург сигурно е вече наследена от брат ми." Посланикът го попитал има ли други като него и пленникът му казал, че във всяко голямо село има по 10-12 немци. Но едва ли някой ще иска да се върне, тъй като всички се уредили със семейства, работа и т.н. Разбираемо е - животът в Германия, опустошена от Тридесетгодишната война, е бил истински кошмар в сравнение с този в Османската империя.

Проф. д-р Божидар Димитров

Видяна общо: 378 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.