Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Бъдещи тенденции в развитието на въздухоплаването

Дата: 17.12.2005

в-к Уолстрийт Джърнъл


Новата епоха във въздухоплаването обещава много по-голям комфорт. За повечето хора днес летенето означава дълги опашки, досадни проверки и сканиране на летището, неособено вкусна храна, неудобни седалки и паркинги, далеч от терминала. Много скоро всичко ще се промени.

Мерките за сигурност няма да отслабнат, но новите технологии ще скъсят проверките, за да не става струпване. Самолетът ще предлага пълен набор удобства и забавления - дори отделни стаи, в които можеш да се раздвижиш, независимо от цената на билета. Проверката на бордовата карта ще отпадне, тя ще става с показване на паспорта на съответното устройство. Цените ще паднат, а след около три години ще летим и в Космоса. Над това работят днес дизайнери и инженери. През последните години промените във въздухоплаването бяха предизвикани най-вече от възможностите за потребителите да изберат каква услуга искат. Чрез интернет те ще предпочетат най-добрите компании, които ще се стараят да предлагат повече и разнообразни услуги.

Авиационната индустрия утре ще фокусира по-удобните полети, предоставяйки на пасажерите си правото да избират как да планират, резервират и закупят билети, както и как да прекарат времето си по време на полет, твърди Питър Букинг, президент на базираната в Женева групировка SITA.

Основният приоритет е да се намалят опашките и нервите още на летището. Ето как от Международната транспортна асоциация виждат приложението на технологиите: пасажерите ще преминават контрол през специални "павилиони", които ще проверяват багажа, билета и ще потвърждават самоличността на пътника, сравнявайки сканираното лице с биометричните данни от паспорта. След това на лентата се проверява и багажът чрез специален скенер. Пътникът поставя паспорта си и бордовата карта в четящо устройство, което сравнява отново данните, за да завърши процедурата с документите. Ще бъдат инсталирани и нов тип скенери, работещи на принципа на радиочестотите. Те могат да откриват и неметални оръжия и да проверяват до шест човека в минута без детектори за метал и служители по сигурността.

Още преди "умните" летища да станат реалност обаче, ще се радваме на ново поколение самолети. Последните модели на Боинг и Еърбъс може на външен вид да не изглеждат много различни, но отвътре със сигурност ще ви изненадат. Еърбъс А380, който от следващата година ще извършва редовни полети, има капацитет 555 пътници, които освен другите удобства ще разполагат с бар и дори мини гимнастически салон.

Видяна общо: 418 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.