Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Ловните полета да се отдават на концесия

Дата: 15.12.2005

Ловните участъци трябва да се отдават на концесия за 15-20 години, за да се опази дивеча, заяви депутатът от НДСВ и член на парламентарната комисия по земеделие и гори Пламен Моллов.

Мотивът е, че Управлението на горите няма ресурс да стопанисва добре ловните участъци, а освен това се използва вратичка в закона и сега се отдава правото на отстрел на дивеча. Според Моллов, ако този проблем бъде уреден законово, тогава трябва задължително концесионното право трябва да се обвърже с изисквания за инфраструктурни инвестиции. Законодателната инициатива за промяна в Закона за лова може да стане факт до 2-3 месеца. Предварителните намерения са концесията да се отнася за ловни участъци, където дивечовият запас е оскъден и има нужда от сериозни инвестиции. Наложително е формата на стопанисване на горите да се подобри, подчерта Пламен Моллов. Това може да стане чрез създаване на Национална горска компания или Държавно горско предприятие, по модела на сегашната структура на НУГ, за да има по-ефективен контрол. В горския сектор ежегодно има по-голям прираст, отколкото изсечените количества дървесина, тъй като тя се намира в масиви в труднодостъпни райони, посочи депутатът. Идеята е да се намери форма, при която парите, които се вадят от горите, да се върнат пак там, например за изграждане на горски пътища.

БГНЕС

Видяна общо: 382 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.