Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Бизнес уик: България става "балкански тигър"

Дата: 15.12.2005

Изглежда България има потенциал да стане балкански тигър. Това отбелязва в обширна статия за американските инвестиции у нас авторитетното сп. "Бизнес уик".

Като най-успешен пример изданието посочва град Севлиево, който е само с 25 000 души население. Вероятно той е последното място, където може да се открие бастион на американско предприятие. По разбитите улици се движат руски автомобили Лада, най-често срещаният тип жилища са високи бетонни блокове, а някои хора все още се придвижват с каруци, пише още изданието.

Точно на това място "Америкън Стандарт" - американски производител на обзавеждане за бани и тоалетни, е съсредоточил по-голяма част от производството си. Тук компанията има комплекс от три завода, в които работят 3700 души. Инвестицията на американската фирма, която през 1992 г. купи държавно предприятие за производство на фитинги, показа на други чуждестранни инвеститори привлекателността на България. Този случай е точният пример, показващ как чуждестранни инвестиции, направени точно на място, могат да помогнат за растежа в Източна Европа, коментира "Бизнес уик".

Днес България е "гореща" тема. Тъй като се очаква страната да влезе в ЕС през 2007 г., тя привлича американски високотехнологични компании като AMI Semiconductor - производител на чипове за автомобилни компании и за нуждите на медицината, и Tumbleweed Communications Corp. - производител на софтуер за нуждите на сигурността. И двете фирми откриха свои развойни центрове в София, за да се възползват от радващите се на много добро име възпитаници на българските технически училища.

Изданието припомня, че през 2005 г. преките чуждестранни инвестиции /ПЧИ/ в България са се увеличили повече от два пъти - до 2,7 млрд. долара в сравнение с 1,2 млрд. долара, според данни на Европейската банка за възстановяване и развитие /ЕБВР/. Когато "Америкън Стандарт" дойде в Севлиево преди 12 години, отчасти и за да се възползва от ниските заплати, които дори и сега възлизат средно едва на 2 долара/час, тя беше пионер, припомня списанието. Производството намаляваше, а инфлацията се покачваше, достигайки близо 2000 процента, а през 1997 г. държавата бе на ръба на икономически срив. Населението на страната намаля с 10 процента, тъй като 1 млн. българи отидоха да търсят работа в чужбина.

Днес икономиката на страната отново бележи растеж, пише "Бизнес уик". Очаква се през 2006 г. брутният вътрешен продукт /БВП/ на България да нарасне с 5,1 на сто след 5,4 процента през тази година. Едно от обясненията за трудностите на страната бе, че много приватизационни сделки не бяха сполучливи - както свидетелстват изоставените предприятия за добив на стомана и производство на текстил около Севлиево. Сред най-важните причини за успеха на "Американ Стандарт" е тази, че фирмата се довери на опита на местните хора и остави мениджърите, които завари, на постовете им. "Ние открихме тук голяма група хора - талантливи, желаещи да се учат и да бъдат още по-добри", казва главният изпълнителен директор на "Америкън Стандарт" Фредерик Поузис, цитиран от списанието.

В резултат на идването на компанията сега в община Севлиево има почти пълна заетост в сравнение с безработицата от 10 процента в национален мащаб. Въпреки че градът все пак е беден по западните стандарти, той вече показва признаци на просперитет. Автомобили "Ауди" и "Опел" се смесват с ладите, а в края на града има чисто нов магазин за домакински електроуреди.

"Америкън Стандарт" произвежда и в Азия, но България е атрактивна заради близостта си с такива бързо разрастващи се пазари като Украйна и Русия. Квалифицираните работници в заводите на компанията в Севлиево изкарват по около 500 долара на месец. И все пак, да се инвестира в България не е за всекиго, твърди "Бизнес уик".

И припомня как санкциите, наложени на съседна Сърбия през 90-те години, са довели до създаването на прослойка от контрабандисти, превърнала се след това в организирана престъпност. Чуждестранни дипломати разказват за шефове на престъпни групировки и техните бодигардове, обикалящи из София с луксозни мерцедеси. Проблеми създават също бюрокрацията и неработещата правна система. Въпреки това, за много инвеститори подобни опасения бледнеят пред огромния избор на талантливи учени и възпитаници на техническите училища, които работят за една десета от заплатите на техните колеги от Западна Европа, обобщава американското списание.

в-к Монитор

Видяна общо: 303 рейтинг: 0.07

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.