Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

До 6 месеца узаконяват сметищата за твърди отпадъци в Банско

Дата: 15.12.2005

Регионалната инспекция по околната среда и водите-Благоевград даде 6-месечен срок на община Банско да задвижи процедурата по узаконяване на табаните за строителни отпадъци, съобщи в. "Вяра". При проверката на екоинсппекторите е установено, че в местността Гарвана, северно от най-големия ни зимен курорт, по левия бряг на река Глазне е оформено депо за земни маси на площ около 5-6 дка. Тенденцията е то да се разширява в посока север. Имотът е с площ над 43 декара. По документи въпросната земя е девета категория и е стопанисвана от общината. Към момента на проверката обаче не са проведени процедури за преотреждане на терените, за да се ползват те като табан.

Общината е почистила натрупаните строителни отпадъци срещу новия параклис в местността Света Неделя и в местността Бареви блата. Екоинспексторите са установили наличието на инсталирана трошачна инсталация в местността Свети Георги. Съоръжението е ползвано за ремонта на пътя Симитли-Разлог.

За половин година община Банско ще трябва да узакони табаните за земни маси в местностите Гарвана и Въковия, където се намира и депото за твърди битови отпадъци на туристическия град. Освен това трябва да почисти замърсените терени и да засили контрола при депонирането на изкопните земни маси.

След изтичане на срока на предписанията ще се извърши нова проверка и при неизпълнение виновните лица ще бъдат санкционирани, категорични са от РИОСВ - Благоевград.

в-к Монитор

Видяна общо: 399 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.