Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Франция продаде магистралите си

Дата: 15.12.2005

Френското правителство продаде мажоритарния си дял в три от компаниите, които управляват националната пътна мрежа. Купувачът на най-голямото от трите дружества - ASF, е френската транспортна група "Венси" (Vinci), като предложената цена е 50 евро за акция. Дяловото участие на държавата в компанията APRR беше продадено на френската "Еифаж" (Eiffage) и австралийската "Макуайъри инфрастръкчър" (Macquarie Infrastructure) за 61 евро за акция. Група инвестиционни дружества, водени от испанската "Албертис" (Albertis), купи "Санеф" (Sanef) за 58 евро за акция.

Приватизацията на дружествата за управление на магистрали във Франция донесе на държавата неочаквано високи приходи от 14.8 млрд. евро, предаде Ройтерс. Правителството изисква от купувачите да предложат същата цена и на миноритарните инвеститори.

Продажбата стана обект на критика от страна на членове на дясното мнозинство във Франция, като според много политици цената за трите дружества е била прекалено ниска. Въпреки това приходите от приватизацията са по-високи в сравнение с предвидените през август 12 млрд. евро.

Франция смята да използва сумата за намаляване на външния си дълг, както и за инфраструктурни проекти. Задълженията на страната възлизат на около 1.1 трилиона евро и представлява над 60 на сто от брутния й вътрешен продукт.

Като избира двама френски и един международен купувач, държавата се опитва да постигне баланс между политиката на "икономически патриотизъм" и нуждата от нови приходи за изплащане на дълговете, заявиха анализатори по повод политиката на правителството.

в-к Дневник

Видяна общо: 405 рейтинг: 0.10

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.