Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Авиосекторът ще бъде на печалба чак през 2007 г.

Дата: 16.12.2005

Авиационната индустрия ще се върне на печалба през 2007 г. след шест поредни години на загуби, прогнозира международната асоциация за въздушен транспорт IATA. Оптимистичните изгледи са за първи път от 2000 г., но при евентуален спад в цената на петрола или разпространение на птичия грип, самолетните компании може да регистрират минимална или нулева загуба.

Секторът най-после излиза от най-тежкия си период, но трябва да продължи с политиката си за намаляване на разходите за да задържи интереса на инвеститорите, отбеляза директорът на IATA Джовани Бисиани.

За тази година общата загуба на самолетната индустрия най-вероятно ще достигне 6 млрд. долара, прогнозират от IATA. В случай че цената на петрола се запази на текущите си нива, самолетните компании ще регистрират нетна загуба от 4.3 млрд. долара, а за 2007 г. прогнозата е за минимална печалба. Ако цената на петрола се понижи до 50 долара, през следващата година компаниите ще регистрират нулева загуба. Значително забавяне до близо 4.5 % се прогнозира в ръста на пътническия поток през 2007 г., докато през тази се очаква повишение от 7.1 %.

За сравнение, през първото полугодие на настоящата година пътникопотокът се е повишил с 8.8 % в сравнение със същия период на миналата година благодарение на ръста в страните от Близкия изток, Южна и Северна Америка от над 10 %. Американските авиокомпании продължават да бъдат най-зле представящите се, докато останалите залагат основно на евтините полети.

Ройтерс

Видяна общо: 351 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.