Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Днес ставаме 6,5 милиарда

Дата: 19.12.2005

Днес човечеството официално ще стане 6,5 милиарда души, съобщи френският Национален институт за демографски изследвания като се позова на данни на ООН. Специалистите уточняват, че установената дата за това събитие е условна. Затова е невъзможно със сигурност да се каже кога точно населението на планетата е достигнало тази цифра. Теоретично това може да е станало още преди година или две. А е възможно и това все още да предстои в недалечното бъдеще, съобщи руската агенция Интерфакс.

Експертите от института припомниха, че още преди 50 г. демографите предскаха, че населението на Земята ще достигне цифрата 6,5 млрд. през 1005 година. Те също така предположиха, че към 2050 г. на Земята ще живеят 15 милиарда души. Мнозина днес обаче не са съгласни с тази оценка. В Национални институт за демографски изследвания предполагат, че през 2050 г. човечеството ще наброява 8-9 милиарда души.

"До 2050 година българите ще намалеят с една трета, а България е на едно от първите места в списъка със страните, в които най-бързо намалява населението. По-бързо губи своето население само Украйна". Това смята професорът по демография към университета в Билефелд Хервих Бирк, цитиран от радио "Дойче веле". Според професора не е невъзможно българите да станат малцинство в собствената си държава предвид демографските тенденции сред ромите и турците. Политиците обикновено избягват да говорят по тази тема, коментира проф. Бирк. Според него хората трябва сами да променят своето поведение. "Деца не могат нито да бъдат купувани, нито е възможно чрез принуда да бъдат раждани, това трябва да става по вътрешно убеждение. Този процес може да бъде насърчаван, но не може да бъдат прилагани мерки срещу хората", смята немският професор.

Проф. Бирк констатира, че населението на земята се увеличава драстично, но единствено в Европа тенденцията е към прогресивно намаляване. Ако тя се запази, то към края на ХХI век населението на Европа ще бъде едва една четвърт от онова в Африка.

Професорът разделя населението на света в две групи. По-малката е групата на развитите страни, където населението намалява с бързи темпове, и групата на останалия свят, в която населението продължава да се увеличава. По данни на ООН това разделение ще продължи и през втората половина на ХХI век и към 2100-та г. населението на Европа ще намалее до 538 милиона души и ще съставлява едва една четвърт от това например на черния континент Африка, която в края на века ще има население от 2 милиарда 254 милиона души.
Изчисленията на професора по демография показват, че световното население, което в момента се изчислява на около 6 и половина милиарда души, ще продължи да се увеличава докъм 2070 г., след което ще навлезем в нова фаза - на спад.

в-к Дума

Видяна общо: 363 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.