Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

60 туристи затрупани в хижа

Дата: 20.12.2005

60 туристи останаха заклещени в снежен капан в хижа "Младост" край Търговище. След падналия обилен снеговалеж, който образува 25-сантиметрова покривка в региона, единственият планински път до хижата беше затрупан и непроходим. Бедстващите са на възраст между 45 и 70 години. Те подали сигнал за помощ до областната служба "Гражданска защита" от GSM, след като разбрали, че движението по пътя е блокирано.

Туристите пристигнали в хотела, разположен на 500 м над морското ниво, в събота с два микробуса и един автобус. Там трябвало да празнуват коледния си купон. В групата имало хора от Силистра, Добрич и Варна. Запалените любители на природата и преди са се подслонявали в хижата и обикновено заедно обикаляли по планините, разказа собственикът на хижата. На помощ на закъсалите туристи веднага бил изпратен спасителен екип със снегорин. Високопроходимата машина обаче аварирала по пътя, затова към туристическата група късно следобед вчера се отправи втори спасителен екип.

Условията в планините не са благоприятни за туризъм. Навсякъде превалява сняг и температурите са под нулата. Затова спасителните служби не препоръчват разходки в планините. Само в Банско ски пистите са обработени. До минус 14 градуса стигна живакът в термометрите в планините в неделя. Във всички зимни курорти още няма условия за каране на ски.

в-к Стандарт

Видяна общо: 340 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.