Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Дойчебанк и Хипоферайнсбанк готови да финансират Супер Боровец

Дата: 20.12.2005

Дойчебанк и Хипоферайнсбанк са готови да участват във финансирането на проекта "Супер Боровец", съобщи главният изпълнителен директор на "Главболгарстрой" Евгени Маринов.

Той съобщи това при откриването на първия хотелски и апартаментен комплекс в Боровец - "Флора", който включва обновяване и разширение на едноименния хотел. От "Главболгарстрой" обясниха, че инвестицията им в комплекса е част от развитието на проекта "Супер Боровец", в който компанията е партньор.

"Главболгарстрой" държи 16% от дружеството "Рила Самоков 2004", което е инвеститор в мегапроекта. Собственици в него са още "Контракт 99", чрез което банкерът Емил Кюлев придоби 51% от акциите, община Самоков с 25% и с 8% - "Енергокомплект", което е част от структурата на "Рей холдинг".

Според Евгени Маринов интересът към "Супер Боровец" расте, както от страна на големи финансови институции, така и на компании - производители на съоръжения за зимни спортове.

Напролет започва изграждането на първия голям лифт, част от проекта. Той ще е с дължина 9 км. и ще минава от местността Белюва черква, която влиза в т. нар. "Нисък Боровец", до връх Маркуджиците над сегашния курорт. В момента тече трасировката на лифта, като се предвижда той да има две междинни станции. Точната му стойност обаче не може да се каже, тъй като още събираме оферти от големи международни производители на подобни съоръжения, допълни Евгени Маринов.

Според брокери на недвижими имоти изграждането на съоръженията и ски писти по "Супер Боровец" ще отпуши и реализацията на първите хотелски комплекси и ваканционни селища, заложени в устройствения план. В района на "Нисък Боровец" - около Самоков, вече има разработени проекти, но всички изчакват големите инвеститори да започнат строителството на съоръженията, коментира Наско Атанасов от агенция "Виктория Инвест".

Според Рени Мутафчийска от агенция "Спешъл пропърти" към момента в района е развит основно пазарът на земя. Интересът е най-вече към терени, които влизат в рамките на "Супер Боровец". Цените на земята в Белюва черква и Бели Искър например вече са от 40 до 60-70 евро/кв. м, посочи тя. По данни на агенцията се търсят терени над 2 дка, подходящи за изграждането на вилни селища, но също и за малки семейни хотели, каквито са предвидени в района на "Нисък Боровец".

Пазарът на земя се отпуши с приемането на стратегията за "Супер Боровец", а по-късно - през юли, и с одобрението на общия устройствен план на проекта. Дотогава купувачите изчакваха, тъй като не бе ясно откъде ще минават трасетата на пистите и съоръженията, обобщиха от агенция "Нелина". По нейни данни основните купувачи на земи в района на Боровец и околните селища са строителни предприемачи и големи компании, някои от които инвестират в по 10-20 терена. Част от покупките са със спекулативен характер - теренът се изважда от горския фонд и се преотрежда за строителство, за да бъде препродаден на по-късен етап с неколкократна печалба. Има обаче и инвеститори с готови проекти, които просто изчакват развитието на пазара, коментираха още от "Нелина".

в-к Монитор

Видяна общо: 375 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Дойчебанк и Хипоферайнсбанк готови да финансират Супер Боровец
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.