Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Показват 232 картини за 170-годишнината на Николай Павлович

Дата: 20.12.2005

232 картини ще бъдат изложени в мащабна експозиция по повод 170-годишнината от рождението на Николай Павлович (1835-1894). Юбилейна изложба се открива в Националната художествена галерия (НХГ), а неин куратор е Благовеста Иванова. В експозицията ще бъдат представени 52 живописни платна на големия майстор, както и 180 рисунки и литографии, създадени от 1852 до 1886 година. Посетителите ще видят и няколко музейни експоната, които по принцип се вадят много рядко на показ. Това са част от живописните четки, с които художникът е рисувал, а така също кутията акварелни бои с името му и с релефно изображение на неговия бюст на всяка цветна плочка.

В изложбата са включени и други уникални вещи, принадлежали приживе на твореца. Книгите по история на изкуството на немски език са изключително редки библиографски образци за страната ни. Ще бъдат изложени и писмата на Николай Павлович до негови роднини, очилата му и други лични вещи.

Идеята е чрез тази експозиция да се обогати представата на редовия любител на изобразителното изкуство не само за художника, но и за човека Павлович - възпитаник на Виенската и Мюнхенската художествени академии, европеец по дух и неуморен експериментатор.

в-к Сега

Видяна общо: 442 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.