Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

4 пъти по-малко хотели се сторят по морето

Дата: 22.12.2005

4 пъти е намалял темпът на строителството в големите ни черноморски курорти в сравнение с миналата година, съобщи председателят за Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Благой Рагин. През тази година в Слънчев бряг за построени само 3-4 хотела и още толкова в Златни пясъци. В замяна на това има издадени над 100 разрешителни за строеж на хотели и ресторанти в Банско. Но до година строителството и там ще намалее, заради липса на терени и недобрата инфраструктура, подчерта шефът на БХРА.

Не вярвам, че в скоро време ще стихнат мераците за строителство по морето и в другите курортни зони на страната, каза Румен Драганов, председател на Съвета по туризъм - София. Сега обаче акцентът се поставя върху апартаментните комплекси, а не върху хотелите, добави той.

Наистина към края на декември разрешителните за строеж на хотели не са много, каза Драганов. Главната причина е в ниската възвръщаемост. В момента по Черноморието са обявени за продажба 200 хотела. В тази ситуация е логично да се появят признаци на намаляване на строителството на този тип имоти. В повечето случаи у нас се градят хотели, които не отговарят на международните стандартите и собствениците им не могат да се надяват в тях да дойдат богати туристи. Така се получава омагьосан кръг - евтино строителство, предназначено за бедни курортисти. Не е учудващо, че средната цена на нощувките за страната у нас е 14 евро, а в Европа - 73 евро. Причината за ниската цена е, че има и много посредници, и за хотелиерите остава много малко. Ниската цена и слабата запълняемост на базата обричат хотелиерите и те не могат да си обслужват кредитите, взети за да купят имота си.

в-к Монитор

Видяна общо: 375 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.