Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Японска фондация може да построи тракийски музей за 2,5 млн. евро

Дата: 22.12.2005

Японската фондация "Джайка" може да одобри проект, който предвижда изграждането на тракийски музей в България на стойност между 2 и 2,5 млн. евро, съобщи Деяна Данаилова, директор на дирекция "Европейска интеграция и международно сътрудничество" към Министерството на културата.

Музеят ще бъде разположен в българското село Александрово, община Хасково, където има тракийска гробница.

Наскоро приключи работната мисия на японски специалисти във връзка с проекта, които проучиха гробницата, местонахождението и условията за строителството на музея. Докладът от проучването се очаква да бъде готов след Нова година.

Кандидат по този проект пред фондацията е Министерството на културата и Националният институт за паметници на културата, а окончателното становище ще стане известно през май 2006 г.

"Одобряването на един такъв проект ще бъде огромен успех за цяла България, тъй като японската фондация подкрепя едва два-три подобни проекта годишно и то в световен план", коментира Данаилова.

Обектите, върху които фондацията се фокусира, са от световно значение, а в момента се осъществява съвместна програма на Министерството на културата, Областната управа и община Хасково за добавяне на тракийската гробница край с. Александрово в списъка на ЮНЕСКО като паметник на културата от световно значение.

Съвместно с община Казанлък, "Джайка" работи и по проект, свързан с развитието на туризма в региона на града. Проектът предвижда създаването на паркове за рози и билки, както и възраждането на старите занаяти и разгръщане на селския и екологичния туризъм.

В последно време се разработват редица проекти за възстановяването на тракийското наследство, като този на архитект Жеко Тилев за реставрирането на древния тракийски град Севтополис, който в момента се намира на дъното на язовир "Копринка" в района на Казанлък.

Ангел Милев

Видяна общо: 350 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Японска фондация може да построи тракийски музей за 2,5 млн. евро
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.