Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Не пускат без GSM в планината

Дата: 22.12.2005

Планинските туристи трябва да се движат задължително с GSM, GPS, Пипси. Това препоръча шефът на Планинската спасителна служба Пенчо Бабукчиев. Сателитният компас струва между 300 и 500 евро. Пипсито подава сигнал при затрупване в лавина. Цената му е към 180 евро. Ако човек не се застрахова предварително, при злополука в планината ще трябва да плати 282 лева за спасителната акция. Цената може да нарасне значително, ако акцията се усложни и се наложи включването на много спасители и техника. Застраховката излиза между 10 и 25 лева. Може да си направите и семейна за 15 лева, обясниха от ПСС. 1116 пъти спасителите към БЧК са помагали на пострадали в планините от началото на годината. 1000 от туристите са били с изпотрошени крайници. Най-често инциденти стават със скиорите.

Причините са лош екип, неправилно регулиране на ските и каране по прекалено трудни за възможностите им писти. Сноубордистите пък се трошат, защото имат лошия навик да карат извън пистите.

Веселина Любомирова

Видяна общо: 358 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.