Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Сигнал за бомба запуши границата с Гърция

Дата: 26.12.2005

Фалшив сигнал за бомба, поставена на гръцката митница, затвори днес за часове границата с България. Километрична опашка от камиони, автомобили и автобуси се образува на ГКПП Промахон-Кулата, тъй като гръцките митничари спряха работа докато се провери сигналът.

Дежурните екипи на Кулата правят всичко възможно да се ускори пропускането на колоната от превозни средства, заяви тази вечер началникът на митницата Николай Шушков. Очакванията бяха опашката да се стопи до 20 ч. Основният поток беше от гръцки туристи, изкарали Коледа в България.

Инцидентът на гръцката граница съвпадна с продължаващия вече няколко дни проблем на границата с Турция при ГКПП Капитан Андреево - Капъкуле. След полицейска акция в четвъртък на турския пункт бяха арестувани 86 митничари и полицаи. Те са били следени няколко седмици със скрити камери. Близо 50 души, или половината от служителите на границата, са в ареста, а преминаването през Капъкуле е силно затруднено, тъй като няма кой да обработва документите на пътниците и товарите. Въпреки че властите командираваха митничари от други пунктове, опашката продължава да е голяма. Турция официално предупреди хората, пътуващи от България и обратно, временно да не минават през ГКПП Капъкуле. Опашката от тежки камиони е около 10 км затова част от тях се пренасочват към митница Хамзабейли.

Турските медии съобщават, че операцията е резултат на тримесечно скрито наблюдение на служителите на Капъкуле. За целта са били монтирани скрити камери в електрически печки на 27 пункта на митницата. Центърът за наблюдение бил разположен в джамия на 100 метра от митницата. Сигналът за началото на акцията бил даден спешно, след като митничар забелязал една от скритите камери. Полицейските кадри показват, че служителите на границата са взимали подкупи, конфискували са от пътниците цигари и алкохол над разрешеното количество и са ги продавали на вътрешния пазар. Записите от камерите показват, че някои митничари дори са се възползвали сексуално от пътнички. Шофьорите на тирове били принуждавани да плащат по 10 евро при паспортната проверка, 10 евро на инспектора, още 10 на служителя, който подпечатва документите и допълнителни 2.5 евро на безмитния магазин. Засега няма съобщения за уличени български митничари, нито за започнала проверка след акцията от турска страна.

Туроператори съобщиха, че в момента няма проблем с придвижването, само защото не е имало туристи, които са искали да празнуват Коледа в Турция. Очаква се положението да се усложни по Нова година, тъй като южната съседка е предпочитана дестинация за автобусните екскурзии и обичайно се образуват опашки на границата, а сега ситуацията е още по-тежка.

Видяна общо: 343 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.