Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Полярни сияния красят небето и на Марс

Дата: 31.12.2005

Полярните сияния са чести явления на Марс, въпреки че планетата няма силно магнитно поле, и следователно, радиационни полюси също липсват. До този извод са стигнали учени от Калифорнийския университет, след проучване на информацията, получена от сондата Mars Global Surveyor (MGS) през последните шест години. Учените са регистрирали стотици полярни сияния. Резултатът е изненадващ, заради липсата на силно магнитно поле, както е на Земята. Съществува хипотеза, според която полярните сияния на Марс възникват предимно в области в южното полукълбо, в области със силно магнитно поле. Те обаче не са така многоцветни, като тези на Земята, защото в марсианските сияния излъчването е най-интензивно в ултравиолетовата част на спектъра.

За пръв път миналата година европейският апарат Mars Express улови ултравиолетовото излъчване в нощното небе на Марс. Астрономите квалифицираха явлението като полярно сияние. Специалистите от Калифорнийския университет са решили да потърсят в получените от магнитомера и електронния рефлектомер на MGS данни сведения и за други случаи на полярни сияния. Учените са прегледали близо 6 млн. записа на електронния рефлектомер, сред които са открили около 13 хиляди случая на сигнали, характерни за полярните сияния. Малко преди това полярни сияния бяха открити и на Сатурн.

Следващата стъпка в изследванията е била създаването на подробна карта на полярните сияния на Марс. При съпоставянето на тази карта с магнитографската карта на червената планета става ясно, че зоните на сиянията съвпадат с областите, където магнитното поле е по-силно. Най-мощното засечено сияние съвпада по време с увеличена активност на слънчевия вятър. Това доказва, че както и на Земята, слънчевият вятър прави сиянията по-ярки.

ScienceDaily

Видяна общо: 1182 рейтинг: 0.28

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.