Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Чужденци окупираха Пампорово за празниците

Дата: 27.12.2005

Кучешки впряг разхожда гостите в курорта, двойната стая е между 240 и 280 лева

Най-много англичани и ирландци има сред гостите в Пампорово за Коледа, не са малко и туристите от Гърция и Турция. Намалял е броят на руснаците в сравнение с миналата година, твърдят хотелиерите в курорта. Те отбелязват и спад на българските туристи, избрали да посрещнат празниците тук. Коледната вечер в едно от най-предпочитаните заведения барбекю "Българско село" се е превърнала в гръцка вечер. Специална вечеря с отбрани специалитети са поръчали гостите от южната ни съседка. Над 100 гърци са се веселили в известното със специалитетите си заведение. За Нова година обаче заявките между българи и чужденци са почти наравно. От вчера поскъпнаха нощувките в хотелите в курорта и двойната стая до 1 януари е между 240 и 280 лева за нощ. В цените са включени басейн, фитнес и закуска. Ползването на платения паркинг също е два пъти по-скъпо от миналата година и за ден таксата е 10 лева. Затова повечето от скиорите предпочитат да паркират автомобилите си край пътя. Все още не е готов наказателният паркинг, който община Чепеларе смята да направи на мястото на хеликоптерната площадка в началото на курорта Пампорово. Там ще бъдат прибирани с паяк паркираните на неподходящи места коли. Глобата е 30 лева, като първият час престой на возилото ще струва 5 лева, а всеки следващ 2 лева.

Пистите в курорта са обработени и работят всички ски влекове и съоръжения. Снежната покривка все още не е достатъчна - едва 70 см е снегът в курорта. Високите цени на лифт картите отблъснаха българските туристи, смятат хотелиерите и отбелязват слаб старт на сезона. Атракциите в Пампорово също са много по-малко в сравнение с предишните години. Най-много желаещи има пред кучешкия впряг за разходка с шейна. 10 сибирски хъски дърпат впряга и туристите могат да се насладят на еднокилометров преход от станцията на лифта до Планинската спасителна служба и да си направят снимки за спомен. Собственикът на кучешкия впряг се занимава от 6 години с този бизнес. Иван Стоянов е от Пловдив и твърди, че подобна атракция не съществува в другите курорти. 10-те сибирски хъски са истинско забавление за малчуганите, за които разходката с красивите животни струва 8 лева. За възрастни преходът с шейната е 12 лева. Стоянов обяснява, че за кучетата се полагат специални грижи и те трябва да тичат поне 10 км на ден, за да са в добра форма. Той отбелязва, че желаещите са от 2-годишни дечица до над 60-годишни пенсионери. При сигнала със свирката за потегляне кучетата надават дружен лай и хукват по предварително планираното трасе. Тази година ги няма бънджи скоковете, които преди бяха една от атракциите за любителите на по-екстремните преживявания. Между 10 и 25 лева на ден е наемът на комплект ски оборудване за възрастните скиори, за децата цената е 10 лева. Между 5 и 7 лв. е отстъпката в ски гардеробите за наемане на екипировка за повече от 3 дни. 25 лв. на час пък струва учител, който да се занимава с начинаещите в белия спорт.

Средно 20 лв. на ден е сноубордът в курорта. Капанчетата по ски пистите предлагат от хамбургери до традиционни родопски специалитети, по които особено много си падат чужденците. Цените обаче са солени, като кола и бургер започват от 6,50 и стигат до 10 лева в зависимост от заведението. Кафето и чаят около пистите започват от 1 лев и достигат до 1,80 лева. Между 4 и 6 лева е скарата с филийка хляб. Моторни шейни са другата атракция, с която могат да се забавляват туристите в курорта. В Чепеларе за целта е изградена нова специална писта, която е извън скиорските трасета и е обезопасена. 15-километровото трасе е сред новите атракции на курортното градче. Пистата започва от долната станция на влека Мечи чал над Чепеларе и свършва съвсем близо до Пампорово. Другата атракция в Чепеларе е нова ски писта за биатлон. С двете нови писти общата дължина на белите туристически трасета край родопския град стават 28 км. В Чепеларе отчитат изключителен интерес както от чужди, така и от български туристи. Местните хотелиери коментират, че това се дължи както на повишеното качество на услугите, така и на значително по-евтините карти за лифт. Сериозни отстъпки се правят за деца студенти и пенсионери от основната цена 22 лв. на ден. За сравнение лифт картата в Пампорово е 48 лв. на ден за възрастен и 28 лв. за деца. Най-изгодна е офертата за 13 дни, за която картата е 530 лева за възрастен и 308 лева за деца.

Щиляна Чакърова
Стандарт Нюз

Видяна общо: 344 рейтинг: 0.08

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.