Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

ХД Пътища е с нов собственик

Дата: 31.12.2005

Бургаски корабостроителници АД е новият мажоритарен собственик на ХД Пътища, стана ясно от публикуваното от Българска фондова борса съобщение, в което се посочва, че Бургаска корабостроителница е придобила 69.17 % от дружеството. Контролният пакет от 11 952 акции от холдинга беше купен на борсата миналата седмица. На 22 декември книжата на холдинговото дружество достигнаха най-високата си историческа цена от 1 777 лв., при която беше изтъргувано и почти цялото количество акции. Все още не е обявено официално кой е продавачът на акциите, но според електронния регистър ДАКСИ основният акционер с 42.8 % от капитала е Красимир Илиев. След блокова сделка в началото на месеца Роуд дизайн ЕООД увеличи участието си в холдинга до 15.62 %.

Новината за новата придобивка на Бургаски корабостроителници АД беше потвърдена от изпълнителния директор на дружеството Димитър Кимрянов. Кимрянов заяви, че все още не са влезли във владение на ХД Пътища и отказа да коментира какви са бъдещите планове за развитието на дружеството.

При придобиване на над две трети от капитала на едно публично дружество, какъвто е този случай, в Закона за публично предлагане на ценни книжа се предвижда новият собственик да отправи търгово предложение към останалите акционери. Не винаги обаче това правило се спазва и се избягва, като в 14-дневен срок придобитият пакет се раздробява така, че да няма акционер над 50% от капитала. По тази схема преди време се избегна и търговото предложение към акционерите на София хотел Балкан, след като Деу продаде мажоритарния дял, който по-късно беше раздробен между няколко гръцки фирми.

Звездата на ХД Пътища изгря в края на ноември, след като компанията обяви консолидираните си резултати. Покупката на регионални пътноподдържащи предприятия и печеленето на обществени поръчки за ремонт на пътища и строежи на административни сгради се отрази на финансовия резултат на холдинга. За деветмесечието на годината дружеството обяви над десет пъти ръст на печалбата, която достигна до 3,473 млн. лв. Това прави по 201 лв. печалба на акция. Новината се отрази върху борсовите котировки на акциите и буквално за дни те се повишиха от около 800 до 1 400 лв.

Видяна общо: 1159 рейтинг: 0.27

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.