Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Годината на паламуда си отива

Дата: 31.12.2005

По това време на годината хората се държат така, като че ли са на изхода на град, който напускат завинаги. Обръщат се назад, помахват с ръка и хвърлят последен поглед към него. Идва ред на рекапитулацията - припомняне на това, което се е случило, малко спомени, хубави и лоши, после обръщат гръб и се отправят на път към следващото място. Предлагам ви и ние да заемем тази поза и да си припомним кои бяха модите, които отмряха и кои са кулинарните тенденции, които ще се прехвърлят и през 2006 г.

Преди всичко това беше годината на възхода и падението на различните схеми и книги за диети. Настъпи "революцията" на диетата с ужасяващо наименование Гликемически индекс (GI) и на австралийската Total Wellbeing Diet, с напълно неправдоподобно название, защото проповядва да се натъпчете с протеини. Вече се появиха съмнения за надеждността им, а междувременно през лятото компанията Аткинс банкрутира. Това означава, че може да извикаме да живее хлябът и пастата!

Въпреки че нишата вече е като цепнатина в ледник както казва Джон Ланчестър, очаква се и през следващата година истерията с диетите да продължи - вече е доказано, че тези, които не могат да станат слаби, стават богати, стига в отчаянието си просто да седнат и да напишат книга за отслабване. Може да се очаква и появата на нов, производен на чиклитературата жанр - дневници и признания на подложилите се на различни експерименти и страдания.

През 2005 също се установи, че вече е утвърдена практика ресторантите да имат повече PR-и, отколкото готвачи. От своя страна готвачите, особено тези, които са "звезди", все по-малко се завъртат в кухните и се занимават с телевизионни предавания и издаване на книги. Сред тях е и Джейми Оливър, но той извърши смело и благородно дело, като издейства нужните пенита от правителството и изготви вкусно и здравословно меню за децата в училище.

Модата на суровите храни и на т.нар. сурово готвене окончателно отмря и това припомни откритието на антрополозите, че цивилизацията се е зародила в прехода на суровото към печено.

Менютата са подлагани на все по-голям тормоз. Някои от тях се превръщат в енциклопедии с детайлни описания на всеки продукт в ястията, други се произвеждат по специална технология и се предлагат за... изяждане.

Френско-английска и френско-американска борба за кулинарно и винено надмощие продължава. Това са две от най-големите интриги, чийто край няма да свърши и през следващата година. Междувременно английски ресторант (The Fat Duck) беше обявен за ресторант на годината, а инспекторите от прословутия гид на "Мишлен" раздадоха звезди на нюйоркски ресторанти. Това размести силите на световната гастрономическа карта и нещата станаха още по-интересни.

Пяна, пяна и пак пяна - вече минаха шест години, след като се появи манията по ресторант El Bulli и по неговия главен готвач Адриан Фариа, наричан Салвадор Дали в кухнята и какво ли още не, но неговите имитатори, последователи, привърженици, все едно как ще се нарекат, продължават да се роят. С малко закъснение тази школа, да я наречем, се появи и в България. Да направиш сладолед от бульон е интересно. Единственото, което не бива да се забравя, че вкусът е по-важен от изобретателността.

Шоубизнесът, както знаем, е всемогъщ и не подминава и вкуса. В много случаи филмите диктуват модите - дали ще се пие мерло или пино-ноар, дали да ядем шоколад или локум зависи от излезлите през тази година филми като Отбивки, Чарли и шоколадовата фабрика и Нарния.

Какво може да кажем за българската кулинарна година? По магазините вече можете да си купите трюфели, при това и бели и черни. Гилдията на готвачите се еманципира и през тази година за първи път отбелязаха празника на свети Лаврентий с шествие из софийските улици. Но по морето обобщиха годината най-добре - 2005 е била Годината на паламуда! Тя ще се запомни с небивал улов на тази риба, която е истински деликатес, особено когато се осоли както трябва и се поднесе с глава червен лук.

Хората по морето разказват една прелюбопитна история, която прилича на морска зимна приказка. В нея се преплитат природни закони и социални дадености - обясниха ми, че паламудът е дошъл, защото водата е станала по-чиста. Това се случило заради голямото количество миди, а те станали повече заради намаляването на рапаните. Рапаните били почти на изчезване, защото се изнасят. А това, накрая ми казаха, бил бизнес на мутрите.

Сега вече спокойно може да посрещнем новата година с тази истински поучителна история, в която беше открита връзката между мутрите и паламуда.

Марина Караконова

Видяна общо: 1196 рейтинг: 0.28

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.