Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Пиринска Македония става хит в селския туризъм

Дата: 31.12.2007

През следващите няколко години най-големи перспективи за развитие на селски туризъм ще има в районите по долината на Струма и Места., според прогноза на председателят на Българската асоциация за селски и екологичен туризъм (БАСЕТ) Петър Петров.

В момента най-известни в тази част на страната са Гърмен и Ковачевица, близо до Гоце Делчев, каза още Петров. Долината на Места има голям потенциал за развитие на алтернативни форми на туризъм, защото Банско вече стига тавана на развитието си, а от друга страна инвеститорите в най-големия ни зимен търсят възможности за разнообразяване на туристическия продукт и не искат да разчитат само на скиорите и да зависят изцяло от капризите на времето. Големи перспективи за развитие на селски туризъм има и в южната част на община Доспат, не при язовира, а към гръцката граница ­ селата Барутин, Црънча, Бръщен. Същото важи и за Кресненското дефиле на р. Струма, допълни Петър Петров.

Според шефа на БАСЕТ долината на р. Места между Разлог-Банско и Драма може да се превърне в коридор, в който силно да се развият почти всички форми на туризъм. Има и интерес и за инвестиции и сътрудничество и от гръцка страна.

Прогнозите на асоциацията показват, че нараства интересът за развитие на селски туризъм в с. Кюлевча, близо до Каспичан. В момента се разработват и други дестинации като Баните, Смолянско. Същото важи и за района на Кюстендил, напр. с. Ръждавица. Предимството е, че зоната е непозната. Нараства интересът и към селата около Роман, на жп линията от София за Червен бряг. Още по-силен е той и към селата извън резервата Русенски Лом ­ Иваново и Две могили. В северозападна България най-големи шансове за развиване на селски туризъм има около Белоградчик, Берковица и Вършец.

Туроператори очакват през тази зима ръст от над една трета в приходите от селски туризъм. Повече от половината от най-популярните дестинации с качествено обслужване са селата близо до курорта Пампорово, в Габровско, около Велико Търново и Елена, както и в троянския Балкан. В тетевенско къщи вече са запазени за дългосрочен отдих през януари и февруари.

в-к Монитор

Видяна общо: 1996 рейтинг: 0.49

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.