Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Air France-KLM купува губещата Alitalia

Дата: 31.12.2007

Затъналия в дългове италиански авиопревозвач Alitalia обяви, че избира френско-холандската авиокомпания Air France-KLM да купи 49,9% от акциите им.

Бордът на директорите на Alitalia препоръча на правителството да започне преговори с Air France-KLM. Това става две седмици след като водещия френско-холандски авиационен гигант заяви, че иска да придобие губещия италиански национален превозвач.

Air France-KLM е предпочитаният кандидат, въпреки че първоначално Alitalia е трябвало да бъде запазена "в италиански ръце". Никой обаче не се заема с трудната задача да възстанови авиокомпанията, търпяща колосални загуби заради поскъпването на горивата, конкуренцията на нискотарифните превозвачи и стачките на персонала. Положението става още по-сложно, тъй като правителството настоява да получи от купувача на държавния пакет гаранции за запазване на работните места.

Изборът обаче не е голям, след като първият опит за продажбата, в който участва и руската Аерофлот, се провалиха. В крайна сметка Air France-KLM предлага 750 млн. евро и инвестиции в размер на 6,5 млрд. евро до 2015 г. при съкращаване на 1700 работни места, както преди това планираше и самата Alitalia.

Конкурентът AirOne, която поддържа редица финансови структури, сред които италианската банка Intesa Saopaolo, обещава да влее капитал от 1 млрд. евро и инвестиции от 5,3 млрд. евро до 2012 година. Планът за оздравяване на компанията предполага съкращаването на 3700 работни места.

Правителството, върху което оказват натиск профсъюзите, които настояват за информация за хода на приватизацията и заплашват с масови стачки, заяви, че ще обяви решението си на 15 януари.

Междувременно, заради нестабилността на акциите на Alitalia на борсата, стойността на компанията за година се понижи от 1,35 млрд. евро до 970 млн. евро.

За 2006 г. Alitalia отчете загуби в размер на 380 млн. евро, а италианските власти решиха да продадат държавния пакет акции, разчитайки, че приходите ще способстват за оздравяването на компанията.

Първият опит за приватизацията на Alitalia обаче се провали, тъй като всички кандидати оттеглиха предложенията си.

Авиокомпанията има дългове в размер на 1,05 млрд. евро и продължава да губи на ден средно по 2 млн. евро.

Видяна общо: 1164 рейтинг: 0.29

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.