Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Компании с проекти за над 50 млн. евро ще наддават за летище Русе

Дата: 31.12.2007

Компании и консорциуми с успешно реализирани инвестиции за над 50 млн. евро в летищата за последните пет години и управление на поне едно летище с пътници над 1 млн. годишно и над 20 хил. тона товари ще могат да кандидатстват за получаване на концесия на летище Русе. Това предвиждат конкурсните условия за избор на инвеститор, обявени от транспортното министерство. Кандидатите трябва да докажат две години опит в управлението на аеропортове за последните пет години и да са управлявали поне едно летище с 500 хил. пътници годишно и над 10 хил. тона товари. Приходите от дейността на управляваните аеропортове за поне една от последните три години трябва да са не по-малко от 15 млн. евро. От компаниите се изисква да имат регистриран капитал не по-малко от 1 млн. евро и балансова стойност на активите не по-малко от 5 млн. евро.

Офертите се приемат сто дни след публикуване на обявата. С най-голяма тежест при оценката им ще са предложените инвестиции в ремонта и разширяване на летище Русе и как те се отразяват върху размера на летищните такси и концесионното възнаграждение, което се предлага за държавата, бизнес планът, както и социалната програма.

Намеренията на транспортното министерство бяха русенското летище да бъде концесионирано още до края на 2007 г., но спорове, свързани със собствеността, забавиха процедурата. Неотдавна транспортният министър Петър Мутафчиев обяви, че три компании вече се проявили интерес към аеропорта. Интерес към Щръклево вече проявява германско-швейцарският консорциум R.I.C.H Project - той иска да изгради интермодален терминал, който да свърже бившето военно летище с пристанището. Швейцарската компания Суис спорт, която участва в консорциума, е един от най-големите европейски оператори на логистични терминали. Представители на консорциума вече са заявили желанието си пред транспортното ведомство да участват в концесионната процедура. Транспортни специалисти коментираха, че Щръклево може да се превърне и в гражданско летище. Предимство е, че разполага с възможности за обособяване на отделни центрове - за пътници и карго зона. То е приемало самолети до 100 тона, но по пистата му е рулирал и 300-тонният Ил-76. Сега тя е с дължина 2500 метра. При този вариант ще са необходими инвестиции за евентуалното й удължаване до 4000 м, както и за разширение на съществуващия в момента пътнически терминал.

в-к Монитор

Видяна общо: 1659 рейтинг: 0.41

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Компании с проекти за над 50 млн. евро ще наддават за летище Русе
© 2000-2020 Journey.bg. Всички права запазени.