Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

За трети път 18-годишен бургазлия стана шампион по география

Дата: 30.04.2010

У нас дванайсетокласник от Бургас би всички рекорди, като стана за трети пореден път национален шампион по география и икономика. За 18-годишния Коста Шатров науката не се изчерпва със запаметяването на факти и събития.

Още в детската градина Коста проявявал интерес не към книжките с картинки, а към географските карти и атласите. Семейните разходки из страната му помагали да си обясни по-добре видяното.

"То не е като задължение, а като хоби, като някаква страст да опознавам света, културата, традициите на народите. Едно нещо като почна да чета за него, то ми става още по-интересно, задълбавам се в него, оттам изкача друго и така непрекъснато второ, трето", коментира младежът.

Преподавателят на Коста винаги го съветва да търси логическата връзка между събитията и фактите.

"Не просто да назубри някаква материя, а се опитва по всякакъв начин да разбере защо е така. С всяка изминала година става все по-добър и по-добър. И аз съм горд, че вече знае повече от мен", коментира Стойчо Димитров - учител по география и икономика.

"За мен е по-важно не да знаеш столиците на всичките държави, а да знаеш столиците може би на 10 държави, но да можеш да кажеш нещо за тях - какви са хората там, как живеят, каква е ситуацията там, какви са проблемите на тези хора, каква е природата, какво ядат, каква музика слушат", заяви още Коста.

На международната олимпиада преди три години, когато е на 16, като капитан на националния отбор на България, Коста печели четвърто място. Мечтата на любознателния младеж е да види на живо колкото се може по-голяма част от местата, за които знае толкова много неща. Но преди това - да убеди Ссетовния географски конгрес на международната олимпиада в Тайпе през юли, че е най-добрият.

Видяна общо: 664 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.