Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Кризата удари туризма в Гърция

Дата: 30.04.2010

Икономическата криза и лошият имидж на Гърция в чужбина нанесоха тежък удар на туристическият сектор в страната. Той изживява най-трудния си сезон от години насам.

Гръцкият институт за туристически изследвания и прогнози отчита, че 2009 година е била изключително тежка за отрасъла, чийто оборот е намалял с над 12 на сто, а държавата е загубила около милиард и 600 милиона евро приходи от туризъм. Миналата година са се закрили 47 хиляди сезонни работни места.

Според института 2010 година се очаква още по-тежка. Резервациите от Германия са намалели с 10 на сто, а тези от Великобритания със 7 на сто. С 20 на сто са се увеличили резервациите от Русия, но те няма да могат да компенсират намаляването на туристите от Западна Европа.

В същото време спад има и във вътрешния туризъм - гърците вече не пътуват така, както преди година. Експертите обясняват спада в туризма с лошото икономическо състояние на Гърция, липсата на инвестиции, както и на кредити във всички отрасли, включително и туристическия.

Друга причина са непрекъснатите стачки в страната. Само в следващите дни има планирани две общи стачки - на 1 и на 5 май.

Видяна общо: 617 рейтинг: 0.17

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.