Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

чната пепел затвори летища из Европа

Дата: 10.05.2010

Облак вулканична пепел от Исландия плъзна над Европа и от събота насам принуди агенциите за въздушен контрол да затворят последователно летища от Португалия през Северна Италия до Австрия. За двата почивни дни не бяха извършени поне 700 полета. Трансатлантическите полети заобикалят облака, поради което са с 2 часа по-продължителни.

Изхвърлянето на вулканична пепел продължава значително да влияе на въздушното пространство над континента и британските острови, но днес би трябвало ситуацията да се нормализира. След съобщението стана ясно, че Ирландия се готви за нови ограничения в Донегал и Слиго, а Испания предупреди за още проблеми през седмицата.

От Париж не бяха извършени десетки полети до Южна Европа. След 15 часа Германия затвори небето над натовареното международно летище в Мюнхен. Властите във Франкфурт обявиха, че следят нивото на запрашаване и също не изключват да ограничат движението.

В Австрия бяха принудени за затворят терминали във Виена, Инсбрук, Линц и Залцбург. Късно вчера оставаха недостъпни летищата в Северна и Централна Португалия. Силно пострадаха полетите до Милано, Пиза и Флоренция, но небето остана чисто над Венеция, Триест и Римини.

От Райънеър - най-голямата нискотарифна авиокомпания в Европа, обявиха, че може да прекъснат полети до Болоня, Милано, Бергамо, Пиза и Торино, под въпрос остава и Порто - вторият по големина град в Португалия. Резервен вариант са връзките с лондонското Станстед и ирландското Дъблин през Тенерифе.

Засега няма отменени трансатлантически полети, но заради необходимостта да се заобикаля облака с пепел пътуването е удължено с до 2 часа, а самолетите са принудени да товарят повече гориво.

Юроконтрол

Видяна общо: 336 рейтинг: 0.09

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.