Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Словения поиска правила за изключване от еврозоната

Дата: 10.05.2010

"Еврозоната трябва да има правила, които да позволяват да бъдат изключвани нейните членове, които не спазват правилата за финансова стабилност", заяви словенският премиер Бохут Пахор. Словения стана член на еврозоната през 2007 г.

В рамките на плана за кризисни кредити за Гърция, одобрен окончателно на 8 май, Словения трябва да даде на Атина през следващите три години кредити в размер на 384 млн. евро, които на свой ред да заеме с по-висока лихва.

"Европейският монетарен съюз има смисъл само ако еврото остане стабилна валута. На пакта за стабилност са необходими институционални промени, които да регламентират включването на нови членове и изключването от еврозоната при нарушаване на правилата", каза Пахор на пресконференция в Любляна.

В неделя в София еврокомисарят Кристалина Георгиева прогнозира, че след приключване на кризата летвата за влизане в еврозоната ще се вдигне, защото еврото трябва да се защити с всички възможни средства.

Ако България продължи да поддържа макроикономическа стабилност и да покрива показателите, които се искат за влизане в еврозоната, очаквам нашите шансове да се подобряват, а не да се влошават. По думите й до няколко седмици ще е ясна оценката на Европейската комисия за това, което се прави в България в момента. "Аз не очаквам тя да бъде силно отрицателна", каза Георгиева.

канал А1

Видяна общо: 429 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.