Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Атракционите в София ще са под контрол

Дата: 11.05.2010

Столичната община ще се опита да въведе ред в поставянето на увеселителни съоръжения като виенски колела, люлки, колички и други в парковете. За целта главният архитект на града Петър Диков е подготвил проектозаповед, която регламентира начина, по който ще се издават разрешителни за монтиране на такива съоръжения.

В мотивите към заповедта е записано, че в последните 15 години люлки, виенски колела, електрически влакчета се поставят в парковете без ясен регламент, който да гарантира безопасността им. Той трябвало да бъде уреден в наредба на министрите на регионалното развитие, на вътрешните работи и на спорта, но тя още не е написана. Затова, докато няма нормативна уредба по въпроса, София ще се опита да въведе собствени правила.

Те включват изискването увеселителни съоръжения да се поставят само на места, които са определени за това в подробните устройствени планове на парковете. Проектната и техническата документация на люлките трябва да бъде съгласувана с регионалната здравна инспекция и с пожарната.

Задължително ще е съоръженията да имат системи за безопасна работа, ограничители на скоростта и аварийни спирачки. За да се разреши работата на атракционите, собствениците им трябва да гарантират, че периодично ще проверяват разглобяемите елементи или тези, които могат да се скъсат. Трябва да се сменят и бързо износващите се части и да се води дневник за техническото обслужване. Документите ще се проверяват от лицензирани експерти от списъка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Видяна общо: 432 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.