Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Над хиляда експоната в тиня след наводнение в Плиска

Дата: 11.05.2010

Над хиляда експоната от историческия музей в Плиска все още са в тиня след наводнението от събота. Калта е запушила и канализацията. Според специалисти, ако тя не бъде подменена, при следващия проливен дъжд пораженията ще бъдат още по-големи.

Това е единствената техника, с която разполагат археолозите, за да изринат над 1 метър ледени топчета, примесени с тиня от фондохранилищата на музея в Плиска, наводнени преди два дни.

"Вътре, като влезете, е нещо като във фризер влизате”, каза Невелина Даулова - домакин на исторически музей - село Плиска.

"Това са накити, предмети на бита, монети. основно реставрираните керамични съдове. са натрошени в по-голямата си част”, допълни Христина Стоянова, уредник на музея.

2.3 млн. лв. е вложило Министерството на културата в изграждането на фондохранилищата преди година. При проектирането обаче не било отчетено, че теренът е нисък и няма отводняване.

"Покойният арх. Теофилов на времето бе споменал, че би следвало да се направи някаква дига, тъй като е имало дъждове, които са заливали археологическата постройка”, сподели Валентин Иванов - шеф на фирмата - изпълнител на строежа.

"Трябва най-малкото да опаше цялата северна линия, поне дотам, докъдето достигат сградите и да бъде отведена водата встрани от резервата”, каза още Стоянова.

"Там, където е пътят, то е собственост на община Каспичан, нивите са частна собственост. Би следвало да се отчужди част от тях, да се направи дига, да се направи отводнителна канавка и да се реши въпросът”, каза Валентин Иванов, шеф на фирмата изпълнител на строежа.

Размерът на щетите още се изчислява. Прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на наводнение по непредпазливост.

Видяна общо: 544 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.